Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a precizat ca, prin adoptarea acestei ordonante, vor aparea modificari in principal in jumatatea inferioara a grilei de salarizare, adica vor creste in special salariile mici.

Astfel, majorarile vor fi de pana la 20%, cum va fi cazul asistentilor sociali. In medie, cresterea este de 5% pe fondul de salarii.

Dan Suciu a mai spus ca, in acest act normativ, baza de calcul este salariul minim pe economie, majorat la 1.250 de lei, de la 1 mai.

"In aceasta a doua jumatate a grilei de salarizare vom veni cu majorari semnificative, in functie de categoriile despre care vorbim, majorarile sunt pana la 20%, de exemplu, la asistenti sociali. La alte categorii sunt mult mai reduse, sunt mai degraba modice, intram pe 1%, dar avem aceste majorari pe toate clasele salariale. (...) Pe medie vorbim de o crestere salariala pe fondul de salarii de undeva la 5%. (...) Sa nu uitam insa ca ea vine dupa o crestere salariala pe tot sectorul public de 10% si sa nu uitam ca de la 1 (n.r. mai) mai vorbim de un nou salariu minim pe economie. Actualizarea datelor despre care vorbim se bazeaza pe salariul minim de 1.250 de lei, care intra in plata de la 1 mai", a anuntat Dan Suciu, potrivit Agerpres.

Impactul bugetar al majorarilor, pentru acest an, va fi de 500 milioane de lei. Cresterile vor intra in vigoare la 1 august, astfel ca primele salarii majorate se vor incasa in septembrie.

La inceputul sedintei de Guvern, premierul Dacian Ciolos declara ca ordonanta vine ca o corectare a discrepantelor dintre salariile bugetarilor, pana la intrarea in vigoare a noii legia a salarizarii unitare.

"Vom veni cu o mobilizare bugetara pe care ne-o putem asuma din a doua jumatate a acestui an si pentru 2017, care va avea ca obiectiv o corectare a acestor disfunctionalitati salariale care au dus la suprapuneri de salarii intre clasele salariale de jos si care vor corecta si o parte din problemele care apar acolo unde in aceeasi categorie de functionari, cu aceleasi responsabilitati, putem avea salarii diferite, pentru ca oamenii au fost recrutati in perioade diferite. Vom veni cu aceasta prima corectura, rezolvand astfel o problema de echitate, dar si de legalitate, pentru ca sunt situatii in care functionari care asumand aceeasi responsabilitate au salarii diferite, merg in justitie si castiga tocmai pentru ca e o abordare, asa cum se dau salariile astazi, una incorecta", a spus Dacian Ciolos.

Acesta a precizat ca proiectul de ordonanta a fost pregatit de Ministerul Muncii, in coordonare cu Ministerul de Finante si cu Cancelaria, cu obiectivul de a-l adopta saptamana viitoare, dupa discutii pe care ministrul Muncii le va avea incepand de astazi cu partenerii sociali.

Totodata, premierul a anuntat ca, in completarea acestui proiect, Guvernul va lansa in dezbatere publica in perioada urmatoare un proiect de lege, "care sa vina cu o abordare multianuala din 2018 incolo, in ideea de a evolua spre o salarizare unitara", corelata cu reforma administratiei publice.