Elena Udrea a transmis un mesaj pe Facebook, dupa decizia ICCJ de miercuri seara, cand s-a dispus arestarea sa preventiva, spunand ca are incredere ca, in urma apelului, aceasta masura va fi ridicata, "probabil, luni". 

"Nu poti pune catuse adevarului! Dupa acest lucru ma ghidez in aceasta perioada. Asa ca voi incerca, aici, pe Facebook, sa comunic cu voi si sa spun adevarul asa cum il stiu eu", a scris Udrea, facand precizarea, pentru a nu "isca vreo dezbatere", ca nu are acces la telefon sau internet, mesajele care ar urma sa fie postate fiind transmise prin intermediul avocatului. 

Ea mai spune ca, dupa decizia de miercuri seara a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, are "o veste rea si una buna". 

"Dupa decizia din aceasta seara a ICCJ, am o veste rea si una buna: • Vestea rea este ca s-a dispus arestarea mea preventiva pentru 30 de zile. Am incredere insa ca, in urma apelului, aceasta masura va fi ridicata. Probabil, luni. • Vestea buna este ca judecatorul a invalidat inca doua capete de acuzare ale procurorilor care mi-au cerut arestarea in dosarul Microsoft: o acuzatie de trafic de influenta si cea ramasa de spalare de bani. Practic, acuzatiile de spalare de bani au cazut", a notat Udrea.

Elena Udrea a fost adusa, miercuri, din arest la instanta suprema, unde se judeca cererea procurorilor DNA de arestare a deputatului PMP, in dosarul Microsoft, la intrarea in sediul ICCJ aceasta repetand gestul de a duce degetul aratator pe nas, pe care l-a facut si in plenul Camerei Deputatilor.

Deputatul PMP Elena Udrea a fost adusa cu o duba a Politiei la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), unde la ora 14.00 era programata sedinta in care se judeca propunerea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie de arestare preventiva pentru 30 de zile, potrivit Mediafax.

Elena Udrea avea catuse la maini cand a fost scoasa din masina, iar inainte de a intra in sediul ICCJ a repetat gestul de a duce degetul aratator de la mana dreapta pe nas, pe care l-a facut si luni, in plenul Camerei Deputatilor, cand se discutau cererile DNA de avizare a urmaririi, retinerii si arestarii deputatului PMP.

Udrea scria atunci, pe Facebook, ca prin gestul de a duce degetul aratator spre nas, comentat de presa, a vrut sa transmita cuiva drag ca "totul este in regula".

"Vad ca gestul meu din Parlament in care am dus mana la nas a creat mare valva si s-a transformat in subiect de analiza semiotica. In realitate, e un semn pe care l-am facut unei persoane dragi mie, careia am vrut sa-i transmit ca «totul e in regula»", preciza Elena Udrea.

Procurorii anticoruptie au emis marti, la ora 21.40, ordonanta de retinere pentru deputatul PMP Elena Udrea, dupa ce a stat aproape zece ore la DNA, unde si-a studiat dosarul si a fost audiata.

Elena Udrea a primit foloase necuvenite in cuantum de aproximativ 3,6 milioane de euro pentru a-si folosi influenta astfel incat platile aferente contractului e-Romania sa fie deblocate, arata procurorii DNA in referatul cu propunere de arestare a fostului ministru. "Este cert ca inculpata Udrea Elena Gabriela a primit foloase necuvenite pentru a-si trafica functia si influenta la nivel guvernamental in mod direct si indirect fata de cumparatorii de influenta, prin intermediul lui Dorin Cocos, si a primit foloase necuvenite in cuantum de circa 3.600.000 euro pentru a asigura deblocarea platilor aferente contractului e-Romania si respectiv o rezolvarea problemelor judiciare ale martorului Pescariu Dinu Mihail", arata procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in documentul citat.

In plus, anchetatorii isi motiveaza solicitarea de arestare a Elenei Udrea pe faptul ca a incalcat una din obligatiile principale impuse in perioada de controlului judiciar, respectiv aceea de a nu comunica cu martorii si alti participanti la savarsirea faptelor in nicio modalitate. "Faptul ca a formulat un denunt cu privire la fapte de coruptie si imediat dupa aceea a facut publice faptele sesizate (dezbatand si probele ce ar putea fi administrate), faptul ca a incercat sa acrediteze ideea ca anumiti participanti la infractiune sunt protejati de organele de urmarire penala, generand asupra acestora o presiune mediatica si mai mare, creeaza suspiciunea rezonabila ca va incerca sa realizeze intelegeri cu partile, sa influenteze martorii, sa determine alte persoane sa aiba un astfel de comportament", subliniaza procurorii anticoruptie.

Conform sursei citate, in cadrul unui interviu, Udrea a sustinut ca nu a stiut depre provenienta sumelor de bani bagati de fostul sot in firmele de la care incasa dividende, sugerandu-i acestuia, prin intermediul interviului si explicatia pe care ar trebui sa o dea: "nu poate fi o certitudine ca orice nevasta stie cum isi face afacerea sotul ei. Trec peste faptul ca intamplator eram o nevasta cu o ocupatie foarte precisa si foarte solicitanta". "Inculpata Udrea Elena Gabriela a incercat sa induca ideea ca magistratii ar fi constransi la o anumita conduita prin santaj de catre cei care detin anumite secrete", subliniaza procurorii DNA.

Potrivit DNA, Elena Udrea a fost retinuta pentru trei fapte de trafic de influenta - in legatura cu incheierea si derularea acordului cadru de licentiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente si a actelor aditionale la acestea, in legatura cu derularea contractului e-Romania si in legatura cu pretinderea si primirea a 500.000 de euro -, precum si pentru spalare de bani.

Elena Udrea a fost retinuta dupa ce Camera Deputatilor a dat avize pentru urmarirea penala si arestarea preventiva a deputatului PMP, in dosarele Microsoft si Gala Bute, in care este acuzata de fapte de coruptie.

In 29 ianuarie, Elena Udrea a fost pusa sub control judiciar in dosarul Microsoft. In 4 februarie, procurorii au cerut arestarea preventiva a deputatului, aratand ca a incalcat dispozitiile legale ale controlului judiciar, facand afirmatii publice cu privire la acuzatiile ce ii sunt aduse.

In dosarul Microsoft, fostul sot al Elenei Udrea, Dorin Cocos este acuzat ca ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul lui Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de una dintre cele doua persoane incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.