Deputatii au aprobat proiectul care prevede stabilirea unor masuri referitoare la drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar platit din bugetul general consolidat, drepturi stabilite in baza contractelor sau acordurilor colective de munca si pe baza hotararilor consiliilor locale sau judetene, informeaza Mediafax.

Dupa vot, toti reprezentantii grupurilor parlamentare au aratat ca este un act de justitie votarea acestui proiect. Deputatul Laszlo Borbey a declarat ca acest proiect de lege a fost initiat de UDMR si a fost trecut in programul de guvernare. Potrivit lui Borbely, acest proiect prevede o amnistie fiscala, aratand ca se repara o nedreptate.

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a spus ca adoptarea acestui proiect este un act de justitie si ca intregul Parlament a fost de acord ca cei din administratia locala sa beneficieze de o egalitate de procedura cu toti ceilalti.

Deputatul minoritatilor Adrian Merka a aratat ca "s-a facut dreptate", iar deputatul PSD Marian Neacsu a salutat unanimitatea cu care s-a votat acest proiect si a spus ca Parlamentul a inceput sa functioneze.

Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de lege, acesta urmand sa fie trimis la promulgare.

UDMR a depus, in 20 martie, la Parlament, proiectul de lege privind amnistia fiscala pentru circa 300.000 de functionari publici obligati sa returneze sporuri incasate in 2009-2010, anunta la acel moment Laszlo Borbely. El preciza ca, atunci cand UDMR s-a angajat sa faca parte din Guvernul Ungureanu a avut unele conditii privind programul de guvernare, aceasta lege privind exonerarea de la plata returnarii sporurilor fiind una dintre ele.

Borbely afirma ca functionarii, indeosebi cei din primarii si administratia locala, au beneficiat de acele sporuri, "conform contractelor colective de munca si a acordurilor legale din acea perioada", insa au fost obligati din cauza "schimbarii legislatiei" si unor verificari ale Curtii de Conturi sa le dea inapoi, fiindu-le retinute din salarii, la care se adauga penalitati si dobanzile.

"Sunt situatii, mai ales in primarii, dar nu numai, cand cineva se intoarce acasa cu 500 de lei lunar, sub salariul minim pe economie la momentul actual", a argumentat liderul UDMR.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirma la randul sau, 19 martie, ca in sedinta coalitiei s-a decis depunerea in Parlament a proiectului de lege privind exonerarea de la plata a functionarilor publici care au incasat in 2009 si 2010 diverse sporuri si pe care ar fi trebuit sa le returneze in urma deciziei Curtii de Conturi.

In expunerea de motive a proiectului sunt invocate "buna credinta" atat a angajatorilor care au achitat sporurile in baza contractelor/acordurilor de munca, cat si a angajatilor, dar si practica neunitara a instantelor judecatoresti privind procesele cu contestatii ale deciziilor Curtii de Conturi.

Cabinetul Mihai Razvan Ungureanu se angajase, prin programul de guvernare, sa aprobe in acest an proiectul legii privind amnistia fiscala pentru functionarii publici, dupa ce UDMR a solicitat aplicarea acestei masuri pentru functionarii publici obligati de Curtea de Conturi sa restituie sporurile salariale.