"In prezent, este in desfasurare actiunea de expertizare a bancnotelor falsificate, precum si a echipamentelor tehnologice utilizate la savarsirea infractiunilor, operatiune la care procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala si politistii Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate beneficiaza de expertiza specialistilor Bancii Centrale Europene, ai Europol precum si ai Institutului National de Criminalistica", se arata intr-un comunicat de presa al DIICOT.

Procurorii DIICOT continua investigatiile in cazul privind gruparea infractionala, formata din cetateni italieni si romani, care ar fi falsificat si pus in circulatie bancnote de 20,50 si 100 de euro, a precizat sursa citata.

Aproximativ 13 milioane de euro falsificati, matrite, holograme si alte materiale folosite la contrafacerea de moneda au fost ridicate de anchetatori in urma unor perchezitii facute in 25 septembrie, la Oradea, judetul Bihor.

De asemenea, la groapa de gunoi, la banda de sortare a deseurilor au fost gasite atunci aproximativ 55.000 de bancnote contrafacute din cupiura de 50 euro, iar intr-un alt loc au fost gasite bancnote false rupte sau arse, potrivit procurorilor DIICOT.

Anchetatorii au audiat atunci peste 20 de persoane, suspecti si martori in acest caz, trei dintre acestia, doi cetateni italieni si o femeie din Bucuresti, fiind retinuti. Doua zile mai tarziu, cei trei au fost arestati preventiv, pentru aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, falsificare de moneda si detinere de instrumente in vederea falsificarii. Unul dintre italienii arestati detine o fabrica de incaltaminte la Oradea, iar celalalt este proprietarul tipografiei la care erau falsificati banii.

Tipografia clandestina a fost identificata la sediul unei societati comerciale din Oradea, unde se falsificau bancnote din cupiura de 50 de euro, cu serii diferite.

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism preciza ca grupul infractional era format din membri ai mafiei italiene si cetateni romani.

Potrivit anchetatorilor, in perioada octombrie 2013 - septembrie 2014, membrii gruparii au contrafacut bancnote de 20, 50 si 100 de euro, prin intermediul unei firme apartinand unui italian, folosind ca tehnica de tiparire si contrafacere "metoda offset". Banii falsificati in cantitati mari erau depozitati la sediile unor societati comerciale, apoi erau transportati si distribuiti in tarile Uniunii Europene.

In 22 septembrie, in Italia a fost interceptat un transport de euro falsificati din cupiura de 50 euro, fiind confiscata suma de 18.900.000 de euro. Banii contrafacuti fusesera expediati de o firma din Romania care apartine unuia dintre italianii suspectati in acest caz, acesta fiind arestat atunci in apropiere de Milano.