Noua strategie a CE de reducere a poluarii si a cresterii preturilor energiei, precum si de reformare a politicilor energiei regenerabile, in urmatorul deceniu, va necesita investitii medii anuale de 38 de miliarde de euro, la nivelul celor 28 de state membre, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Obiectivul actual este de reducere a emisiilor poluante cu 20% pana in 2020, de la nivelul din 1990, ceea ce ar conduce la diminuarea cu 32% a gazelor cu efect de sera pana in 2030.

Propunerea pune in opozitie state precum Germania si Marea Britanie, care vor eforturi mai mari de protejare a atmosferei, cu tari ca Polonia, care depind de combustibili fosili pentru functionarea economiei.

"Tinta de reducere cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de sera este probabil maximul care poate fi obtinut, daca vrei sa unesti toate fortele. Este un numitor comun pe care l-am urmarit de ani de zile", a declarat comisarul pentru Clima, Connie Hedegaard.

Strategia reprezinta un punct de pornire al dezbaterilor intre statele membre, care ar putea avea ca rezultat redactarea unui proiect de lege la inceputul lui 2015. Planul prevede si o tinta la nivelul UE de crestere a ponderei energiei regenerabile in consumul energetic la 27% pana in 2030 si ar putea include un angajament de crestere a eficientei energetice, in cursul acestui an.

Propunerea este un un prim pas important in refacerea increderii investitorilor in viziunea UE pentru un viitor energetic cu emisii scazute, considera Stephanie Pfeifer, director general la Institutional Investors Group on Climate Change in Londra, care reprezinta peste 85 de companii cu active de 7.500 miliarde de euro.

Obiectivul pe termen lung al UE este reducerea gazelor cu efect de serta cu cel putin 80% pana in 2050.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, considera ca cheltuielile pentru atingerea obiectivelor de mediu vor fi in mare parte compensate de economiile de carburanti.

Biroul European pentru Mediu, cea mai mare federatie de organizatii econogice din regiune, ceruse reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu cel putin 60% si o tinta obligatorie pentru energia regenerabila de 45%.

"Propunerea Comisiei nu ia in considerare ceea ne spune stiinta, ca trebuie sa raspundem consecintelor devastatoare ale schimbarilor climatice, si arata o lipsa serioasa de viziune si leadership din partea presedintelui Barroso", a declarat Jeremy Wates, secretarul general al federatiei.