Problema este ca aerul fierbinte, naucitor, ne-a urmarit peste tot. Putini stiu ca valul de caldura vine din spatiu, iar cauza principala este o explozie solara uriasa. Ies artificii din soare sau, si mai corect, corpul ceresc arunca lava asemenea unui vulcan.

Pamantenii au resimtit aceasta activitate intensa. Doar in Bucuresti, medicii au numarat 96 de cazuri de oameni doborati de canicula.

Aceste explozii impresionante au fost inregistrate de satelitii NASA.

Imaginile nemaivazute pana acum i-au socat pe cercetatori, care vorbesc despre un "tsunami solar". Expertii merg mai departe cu temerile si considera ca furtuna incandescenta ar putea atinge Pamantul cel mai devreme marti seara, lovind scutul magnetic natural care protejeaza planeta.

Eruptia de o violenta rara ar putea distruge satelitii, afectand astfel comunicatiile pe tot globul.

Scenariul este apocaliptic: "Impactul major se va produce asupra retelelor de electricitate. Tocmai de aceea, o furtuna solara ar putea provoca pagube uriase. Am putea avea pene de curent care sa dureze saptamani intregi, ba chiar luni sau ani buni", este de parere Daniel Baker, astronom.

La sol, fiecare dintre noi a simtit marti cat de rau poate sa fie soarele.

Desi, oficial, in Bucuresti au fost doar 35 de grade, la Serviciul de Ambulanta s-au inregistrat sute de apeluri de ajutor. 74 de echipaje au umblat de la o adresa la alta.

Doctorii le reamintesc varstnicilor sa nu iasa din casa daca nu au o urgenta. De asemenea, evitati sa va plimbati copiii cand afara este arsita.

In ceea priveste radiatiile solare semnalate de NASA, lucrurile nu stau deloc bine.

Potrivit presei internationale, unii specialisti cred ca Pamantul va fi lovit de niveluri fara precedent de energie magnetica, din cauza exploziilor solare, in 2013.

Serviciul de Ambulanta Bucuresti - Ilfov a inregistrat, 580 de apeluri, dintre care 320 de urgente.

Managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov, medicul Alis Grasu, recomanda din nou oamenilor sa evite expunerea la soare mai ales intre orele 11.00 si 17.00.

"Este bine ca oamenii sa consume multe lichide, fara alcool si cofeina, sa stea la umbra in perioada pranzului, sa foloseasca o crema cu factor de protectie ridicat, 50, sa aiba capul acoperit si ochelari de soare si sa poarte haine usoare care sa protejeze cat mai mult din corp. Este indicat ca alimentatia sa fie cat mai bogata in fructe si legume proaspete. Este bine ca oamenii sa nu uite ca soarele poate fi benefic pentru organism, dar expunerea prelungita poate provoca suferinte grave", a mai spus doctorul.

Greul nu se termina aici. Din pacate locuitorii din sud si din estul tarii vor mai indura si miercuri canicula.

Asta inseamna ca termometrele vor arata din nou intre 35 si 37 de grade, la umbra. Si cum indicele de confort termic va depasi pragul critic, temperatura resimtita de organism va fi si mai mare.