"În primul rând, importul de personal a ajuns să fie o opţiune tot mai des luată în calcul de angajatori, pe fondul crizei din piaţa muncii. Conform statisticilor de anul acesta, ţării noastre îi lipsesc peste un milion de oameni care ar trebui să acopere diverse posturi. România traversează o adevărată iarnă demografică şi sunt date care ne arată că pe fondul migraţiei şi din cauze naturale am ajuns să pierdem anual 300.000 de oameni", apreciază Marian Hanganu, directorul de vânzări al Romanian Software, într-un comunicat remis presei.

Potrivit acestuia, pe lângă importul de specialişti şi automatizare, externalizarea anumitor activităţi şi robotizarea sunt alte variante care pot fi aplicate pentru a contracara efectele crizei de personal cu care se confruntă tot mai mulţi angajatori.

Compania de soluţii software dedicate resurselor umane a semnat recent un contract de leasing de personal cu scopul de a "importa" muncitori vietnamezi pentru un client din agribusiness. Specialiştii companiei apreciază că "printre avantajele majore ale leasingului de personal se numără economia de timp şi de bani, mai ales având în vedere economiile care se fac cu recrutarea şi cu plata taxelor şi a impozitelor".

Guvernul a aprobat, în şedinţa din data de 2 august 2018, suplimentarea cu 8.000 a contingentului pe tipuri de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România (4.000 permanenţi şi 4.000 detaşaţi). Marian Hanganu spune că hotărârea de suplimentare a fost luată după ce autorităţile au observat în acest an o creştere cu peste 50% a numărului de avize de muncă eliberate.

Iniţial, contingentul de muncitori străini stabilit pentru 2018 era de 7.000, din care 4.000 lucrători permanenţi, 1.200 lucrători detaşaţi, 700 lucrători ICT (persoane transferate în cadrul aceleiaşi companii), 500 lucrători înalt calificaţi, 400 muncitori sezonieri, 100 muncitori stagiari şi 100 lucrători transfrontalieri.