In atentia specialistilor este un singur lot de caise uscate: STILLA NATURA, importat de cehi din Turcia si identificat cu seria 09 20 10.

Din cele 5 tone de caise uscate care au intrat in Romania, inspectorii sanitar-veterinari au reusit sa retraga 3 tone.

Restul s-a vandut in magazinele din tara.

Testele de laborator confirma ca producatorul a tratat fructele cu sulfiti, ca sa le creasca termenul de valabilitate.
Doza infima dar, totusi, periculoasa, spun chimistii.

Sulfitii E222, E226 si E227 sunt compusii chimici, folositi frecvent in conservarea alimentelor.

Primele date ale anchetei arata ca producatorul din Turcia ar fi folosit aditivi alimentari in exces.
Producatorul a depasit doza maxima admisa cu 194 de miligrame, o cantitate infima, dar suficient de mare ca sa ne dea o stare de rau, spun chimistii.

Alimentele care contin sulfiti peste limita legala le pot face necazuri, in special, persoanelor alergice si celor cu imunitatea scazuta.