Centrul de Cercetari Stiintifice Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), care va fi construit pe Platforma de Fizica de la Bucuresti-Magurele, este un centru de cercetari in domeniul fizicii nucleare. Acesta este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansata structura pe plan mondial destinata studiilor legate de radiatia fotonica cu caracteristici extreme. Celelalate doua centre - ELI-Beamlines si ELI-ALPS - vor fi construite la Praga (Cehia) si Szeged (Ungaria).

"Comisia si-a incheiat lucrarile si a facut comunicarile. Exista o perioada legala de contestatii, care se incheie la 29 aprilie, iar dupa solutionarea eventualelor contestatii, contractul va fi semnat", a declarat Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei". Valoarea ofertei castigatoare este de 286,3 milioane lei, fara TVA, a precizat Zamfir.

Potrivit anuntului de participare al autoritatii contractante, lansat in vara anului trecut, proiectul prevede executia unui ansamblu de cladiri cu suprafata totala construita desfasurata de aproximativ 31.500 mp, care include unitati cu caracteristici tehnice speciale (radioprotectie, protectie la impulsuri electromagnetice sau vibratii), destinate instalarii echipamentelor de cercetare aferente proiectului ELI-NP.

Echipamentele principale de cercetare care vor fi instalate sunt doua lasere de mare putere (10PW) si un accelerator de electroni ca generator de fascicul gamma de mare intensitate. Achizitia respectivelor echipamente va face obiectul unor alte proceduri de atribuire.

Finantarea constructiei acestor primi trei piloni ELI in Romania, Cehia si Ungaria va fi facuta prin intermediul autoritatilor celor trei state, cu contributie europeana din fondurile structurale (in Romania, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice - POS-CCE).

Constructia centrului de cercetare ELI-NP la Magurele ar trebui finalizata pana in toamna anului 2014, pentru ca apoi sa fie instalati cei doi laseri de mare putere si sistemul de raditie gamma, iar centrul de cercetare sa fie operational din 2017.