Autoritatile nu au decis momentul din care vom plati mai mult pentru curent. Cert este ca pana in iunie 2013, factura va creste cu 5%.

Astfel, in cazul unui apartament de 3 camere, pentru care se plateste 100 lei pe luna in prezent, veti da 105 lei. In cazul unei case de 200 de metri patrati, platiti cu 10 lei mai mult. O veste trista nu vine neinsotita. Si gazul ne va arde la portofel. Incepand cu 2013 platim mai mult cu 8% mai mult.

Pentru incalzirea unui apartament de trei camere cu centrala pe gaz, proprietarii dau in sezonul rece, in medie, 1.700 de lei. Dupa aplicarea scumpirii factura pe sezon va ajunge la 1.840 de lei. O casa de 200 de metri patrati va consuma cu 400 de lei in plus de anul viitor.

Atentie, scumpirea gazelor pentru populatie continua si mai mult in 2014. Majorarea pretului gazelor si a curentului au fost acceptate de Autoritatea pentru Reglementare in Energie (ANRE), spre dezamagire expertilor in energie. "Sigur nu putem sa consideram ca este una foarte mare. Ea este necesara pentru ca aceasta este pretul producatorului. Nu putem sa-l obligam sa produca cu preturi mai mici", explica Nicolae Havrilet, presedintele ANRE.

"Vrem sa crestem economic. Asta inseamna sa creasca consumul. Poate ca politicile ar fi sa crestem puterea de cumparare a consumatorilor. Odata cu cresterea energiei sa creasca si pretul muncii, adica salariul care sa-i permita omului sa-si acopere consumul de energie"
, sustine Ionut Purica, expert in energie.

Cresterea costului productiei ar trebui absorbita partial si de firmele distributie sustin expertii, care nu au vesti bune: preturile la gaze si energie nu sunt batute in cuie si ar putea sa ne mai surprinda neplacut in 2013.