Decizia vine in urma propunerilor de eliminare a barierelor din serviciile online, pentru a imbunatati sansele companiilor europene de a concura cu giganti americani ai tehnologiei, precum Google, Apple si Facebook.

Companii europene ca Spotify, Rocket Internet si Deezer s-au plans ca platformele online, cum ar fi motoarele de cautare si magazinele de aplicatii, abuzeaza de pozitiile lor pentru a-si promova propriile servicii sau a impune temeni si conditii dezechilibrate.

Potrivit Comisiei, concluziile initiale ale unei investigatii lansate anul trecut au aratat ca platformele renunta la produse si servicii fara sa informeze corect, restrictioneaza accesul la date sau nu fac suficient de transparente rezultatele cautarilor.

Comisia vrea sa stabileasca criterii corecte pentru practicile de afaceri, masuri de imbunatatire a transparentei si un sistem de rezolvare a disputelor.

Spotify a reclamat anul trecut Apple, dupa ce compania americana a respins o aplicatie actualizata a serviciului suedez de streaming muzical pentru iPhone-uri, afirmand ca ii limiteaza competitivitatea pe iOS.

Evaluarea Comisiei s-a referit si la mesajele de ura din retelele sociale. Institutia europeana a anuntat ca va coordona mai eficient initiativele existente, cum ar fi un cod de conduita pentru principalele companii de socializare si furnizarea de recomandari referitoare la continutul ilegal, pentru a se evita excesele in eliminarea acestuia.

In prezent, in Parlamentul Germaniei este discutata o lege de amendare a retelelor de socializare cu pana la 50 de milioane de euro, daca acestea nu elimina rapid postarile care transmit mesaje de ura.