O apă contaminată cu diferite substanțe sau care conține impurități, poate provoca probleme serioase de sănătate, de aceea este indicat să consumi o apă potrivita nevoilor tale.

Sistemul public de distribuție și fântânile  nu mai oferă garanția unei ape de calitate, iar în unele cazuri nici apa îmbuteliată nu se mai ridică la înălțimea așteptărilor. În această situație, este firesc ca orice consumator să verifice calitatea apei pe care o folosește, iar în cele ce urmează îți arătăm cum poți face acest lucru.

Apa trebuie să fie inodoră, insipidă și incoloră

De la primele ore de chimie din școală, cu toții cunoaștem cele trei proprietăți de bază ale apei, iar la acest aspect trebuie să fi atent mai întâi, atunci când testezi apa de băut. Evident că atunci când apa vine de pe conductă în culoarea cafelei, nu poate fi consumată și nici folosită pentru gătit. Nici atunci apa este limpede dar are un miros oarecare, nu este recomandat să o folosești, pentru că asta denotă că este contaminată cu una sau mai multe substanțe. În fine, dacă apa este inodoră și incoloră trebuie să-i testezi gustul. O apă pură nu are gust, iar dacă simți că apa din pahar nu e  așa, e bine să nu o folosești pentru consum.

Testul purității

Dacă apa are în aparență cele trei proprietăți enumerate mai sus, îi poți testa puritatea prin câteva metode simple. Una dintre ele constă în umplerea cu apă a unui pahar transparent, încercând apoi citirea unui text prin pereții acestuia. Dacă textul de pe foaie este ușor lizibil atunci când îl privești prin pereții paharului cu apă, atunci aceasta este pură și poate fi băută. Dacă imaginea textului este neclară, aceasta se datorează impurităților existente în apă.

Poți testa puritatea și cu ajutorul unei oglinzi, pe care picuri un strop de apă, lăsându-l apoi să se usuce. Dacă oglinda rămâne curată, apa este de calitate, iar dacă rămâne o mică pată, înseamnă că apa nu este foarte pură.

Cum identifici apa dură

Apa dură este acea apă cu un conținut ridicat de săruri de calciu și magneziu, iar consumul ei poate afecta rinichii, la nivelul cărora se depun aceste săruri. Totodată, apa dură favorizează apariția tartrului la nivelul danturii, iar dacă este folosită pentru baie, afectează părul și pielea.

Apa dură are un gust neobișnuit și astfel poate fi ușor identificată, însă există și alte câteva metode care nu implică degustarea acesteia. Astfel, dacă atunci când te speli, observi că săpunul nu face spumă, aceasta se datorează apei dure. De asemenea poți să își dai seama că apa de la baie este dură dacă faianță și pereții cabinei de duș își pierd luciul în timp.

Desigur că nu vrei să ajungi la o astfel de situație, așa că poți folosi din nou un pahar de sticlă pentru a testa calitatea apei. Spală paharul cu apă de la robinet apoi lasă-l să se usuce natural, fără să-l ștergi. Dacă observi că pe suprafața lui au rămas pete mici și albe, înseamnă că apa pe care ai folosit-o este una dură, cu un conținut ridicat de săruri.

Pentru a fi sigur de calitatea apei pe care o consumi de la robinet, cea mai bună soluție este să folosești un purificator care filtrează apa ce vine din rețea. Spre exemplu, purificatoarele de apa La Fântâna au un sistem cu 4 filtre succesive, care rețin chiar și cele mai mici particule, absorbind totodată substanțele periculoase cu care apa poate fi contaminată.