Motivul restrictiilor este simplu: reducerea numarului de fumatori cu 2%. Iata si ce se schimba: dispar pachetele cu tigari subtiri, la fel si aromele si se maresc avertismentele de pe ambalaj. Incepem cu tigarile slim. Producatorii vor fi obligati sa renunte la ambalajele actuale pana in 2016. Asta inseamna fie ca vor retrage produsele respective, fie ca vor trebui sa caute solutii astfel incat sa puna in pachete standard si tigari subtiri.

Masura vizeaza si tigarile normale, nu doar pe cele subtiri. Uniunea Europeana va obliga toti producatorii sa-si vanda toate tigaretele in cutii standard, cu dimensiuni clar stabilite. Daca in ceea ce priveste grosimea tigaretelor nu se impun standarde, lungimea e clar stabilita: nici mai mult, nici mai putin de 84 mm.

Decizii importante au fost luate si in ceea ce priveste aromele. Deocamdata, Comisia Europeana nu a publicat o lista a aromelor care vor fi interzise in tutun. Singurul care va disparea, cu siguranta, din 2020, este mentolul.

Schimbarile vizeaza si insemnele de sanatate de pe pachete. Avertismentele privind pericolul consumului de tutun se vor regasi pe cea mai mare parte a ambalajului. Atat pe fata, cat si pe spatele pachetului, ele vor acoperi 65% din suprafata, fata de 30%, in prezent. De asemenea, pe jumatate din partile laterale se vor regasi mesaje precum acesta: "Fumul de tutun contine peste 70 de substante care cauzeaza cancer."

Totodata, brandurile ar putea ramane chiar niste simple inscrisuri intr-un colt, daca politica de sanatate a fiecarui stat membru UE va decide ca toate pachetele de tigari sa arate la fel, cum se intampla acum in Australia.

Masurile, spun producatorii, nu vor duce la scaderea numarului de fumatori, ci la cresterea pietei negre si la scumpirea tigarilor.

De cealalta parte, parlamentarii europeni spun ca nu si-au propus acest lucru, ci vor doar ca cei care mor din cauza afectiunilor provocate de tutun sa fie din ce in ce mai putini. Statele Uniunii Europene, printre care si Romania, vor fi obligate sa aplice aceste prevederi pana in 2016.