Cat despre 2014, este primul an, de la intrarea in criza, in care a crescut si consumul intern. Aceasta mobila a fost facuta special pentru Rusia unde, spune fabricantul, ajunge tot mai putina marfa.

"Partenerii nostri nu mai au la cine sa vanda, au marfa pe stoc, chirii neplatite, sunt blocati, psihoza s-a transmis si in Republica Moldova unde vindeam, Rusia, Rusia de vest e paralizata", spune Dan Egri, director fabrica de mobila.

Cu aceasta problema se confrunta toti exportatorii: "Pentru Ucraina a scazut exportul cu 29,3% si pe Rusia cu 9,6%."

"Aceasta scadere survine pe fondul conflictului politico-militar", sustine Poliana Pasatoiu, PR Manager fabrica de mobila Bucuresti

Mobila pe care, pana anul trecut o exportam in Rusia, merge acum spre Europa de Vest. Strainii cumpara de la noi in principal scaune, mese sau canapele si mai putin mobilier masiv.

Asadar situatia generala arata bine. Exporturile au inregistrat chiar o crestere de peste 16 procente in 2013 si de 11% in primele 5 luni ale acestui an.

Cea mai mare crestere de vanzare a fost in UNGARIA, unde am trimis de doua ori mai multa mobila decat anul trecut. Urmeaza BULGARIA cu o crestere de aproape 100%, CEHIA, ARABIA SAUDITA, POLONIA, SPANIA, AUSTRIA, ISRAEL dar si OLANDA.

Practic 80% din productie a mers anul trecut la export. Anul acesta a inceput sa se dezmorteasca si piata interna, asa ca se estimeaza ca in 2014 doar 75% din mobila va ajunge pe mana strainilor.

"Romania e o enigma, am vandut mobila pe care dam numai pentru vest, mobila pentru est, cu elemnte sculptate cu foita de aur... si am vandut si mobila contemporana, se vinde orice", a spus Dan Egri, director fabrica de mobila.

Altfel, Romania cumpara mobilier ieftin din China si Turcia si foarte putina mobila de calitate din Germania si Italia. Valoarea exporturilor din 2013 a depasit 1.6 miliarde de euro iar importurile au fost sub 300 de milioane de euro.