Expertii europeni sustin ca unele alimente nu prezinta un risc pentru sanatate chiar daca sunt consumate dupa data inscrisa pe eticheta. In aceasta categorie nu intra alimentele perisabile cum ar fi carnea, mezelurile sau lactatele.

Zaharul si otetul sunt deja pe o lista de produse a caror eticheta NU trebuie sa contina sintagma " a se consuma de preferinta inainte de". Acum oficialii europeni se gandesc sa introduca pe aceeasi lista si uleiul de masline, cafea , sarea, muraturile, pastele fainoase.

Viorel Morarescu - dir. Ministerul Agriculturii
"Sunt discutii pe anumite produse, categorii de produse, dar nu incercam sa extindem termenul de valabilitate in detriomentul consumatorului."

Jumatate dintre consumatorii europeni sunt dezorientati de explicatiile de pe etichete, arata un studiu al Comisiei Europene. Tocmai din acest motiv, multa mancare ajunge la cos.

O eventuala decizie de extindere a listei de valabilitate pentru alte categorii de produse va trebui sa tina cont de denumirea generala a produsului, dar si de ingredientele si conservantii folositi de fiecare fabricant, care pot afecta termenul de valabilitate.

Viorel Morarescu: "Daca vorbim de mierea de albine naturala are un termen lung de valabilitate, dar daca vorbim de o miere contrafacuta atunci apar probleme."

Propunerea a fost adusa in discutie de ministrii agriculturii din Olanda si Suedia si are sustinerea Germaniei, Austriei, Danemarcei si Luxemburgului.

Toata discutia a pornit de la o cifra ingrijoratoare. In fiecare an in europa se arunca 100 de milioane de tone de mancare. Iar un roman arunca 180 de kilograme pe an, adica 2 portii de mancare pe zi.

Romania analizeaza ce produse ar putea fi incluse pe lista, sustin oficialii Ministerului Agriculturii, iar la nivel european o decizie ar putea fi luata cel mai devreme la sfarsitul acestui an.