În 2016 a fost adoptată o lege menită să amelioreze fenomenul, dar cu multe lacune, atrag atenția ONG-urile de profil.
Acum, o nouă inițiativa încearcă să îndrepte situația. Magazinele ar putea să-și recupereze TVA-ul pentru produsele care sunt pe cale să expire, dacă acestea sunt donate.

Un producător de preparate din lapte și carne din Galați, care are și un mic lanț de magazine, spune că, în prezent, chiar dacă și-ar dori, nu poate să doneze marfa aflată aproape de termenul de expirare. Asta deși multe centre de plasament și cămine de bătrâni ar primi-o cu bucurie.

Sabin Mantu, producător preparate din lapte și carne: „În momentul de față, tot ceea ce este produs care expiră trebuie predat către societățile autorizate de către DSV și asta implică și costuri suplimentare pentru cel care le gestionează, și în același timp, constituie și foarte mari pierderi, pentru că multe din cele care au termen deja expirat sunt încă produse valabile.”

Cristina Hanganu, director de comunicare LIDL România: „Conform modificărilor, noi nu ar mai trebui să plătim TVA pentru aceste alimente donate. Dacă ne uităm la anul trecut, în 2019 rețeaua de bănci de alimente a colectat peste 1.000 de tone de alimente care au ajuns la persoane care au nevoie de aceste alimente.”

Acum, nouă inițiativa legislativă include în joc și asociațiile caritabile care se ocupă cu transportul de alimente în siguranță, precum Banca pentru Alimente. Procesul de donare este ușurat astfel prin intermediul unor organizații care dispun de mașini și depozite speciale pentru păstrarea produselor.

Vasile Costache, Banca pentru Alimente Brașov:Nu este în regulă ca un producător mare sau un supermarket să facă 100.000 de contracte cu fiecare beneficiar în parte. Nu are timpul necesar, nu are răgazul pentru treaba asta. Și atunci intervenim noi în lanț pentru ca să preluăm marfă printr-un singur formular și noi la rândul nostru să dăm la asociații și ONG-uri.”

De cealaltă parte, ONG-urile și asociațiile caritabile ar primi cu bucurie aceste alimente și ar mai face și economii. La Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia, de pildă, sunt îngrijiți 84 de vârstnici, iar cei mai mulți bani se duc pe mâncare.

Adina Gădălean, șef serviciu Căminul pentru Persoane Vârstnice Alba: „La nivelul anului 2019, costul cu hrana a fost de 520.000 de lei. Consider că ar fi foarte benefic în sensul ca oricum suplimentele alimentare se primesc și un cost diminuat la10-15%”

Proiectul de lege menit să reducă risipa alimetară a fost depus în Parlament zilele trecute.

Florin Claudiu Roman, unul dintre inițiatorii proiectului: „Este și o barieră birocratică dar și o chestiune care îngreunează principiul de aplicare a legii, iar principiul a fost unul foarte simplu: atunci când îți rămân alimente pe stoc care se pregătesc să iasă din perioada de garanție, cu o perioada înainte ele să poate fi folosite de persoanele nevoiașe.”

Inițiativa așteaptă acum să între în dezbaterea Senatului, iar mai apoi a Camerei Deputaților, care este și for decizional.