Seful de santier, Teofil Ciobanu, i-a prezentat presedintelui proiectul, spunandu-i ca lucrarile se pot incheia in februarie 2014, daca timpul va permite, si nu in decembrie. 

Presedintele a spus ca spera ca lucrurile sa stea intr-adevar asa si ca lucrarile sa se termine macar atunci, adaugand ca cei de la Uniunea Europeana stiu ce se intampla pe acest santier si nu pot fi "pacaliti" ca se munceste, dar de fapt nu se face nimic. 

Seful statului l-a intrebat pe reprezentantul Transgaz de ce nu se lucreaza, acesta spunand ca abia acum au fost facute masuratorile pentru predarea traseului conductei si ca impamantarea conductelor va incepe saptamana viitoare. 

"Omul asta e onest, spune ca nu e gata in decembrie, ci in februarie, daca timpul permite. (...) Trebuie sa fim responsabili. Aici nu avem voie sa mintim, e in joc prestigiul nostru. Am adus un comisar european si doi prim-mistri, pusi langa niste tevi aduse din Romania, ca tevile pentru proiect inca nu au sosit", a afirmat Basescu la finalul vizitei. 

El a mai spus ca va reveni pe acest santier pentru a se asigura ca lucrarile vor fi gata la timp.

Potrivit unui comunicat transmis, in 11 septembrie, de Presedintia Republicii Moldova, presedintele Traian Basescu si omologul sau moldovean, Nicolae Timofti, s-au inteles "sa faca demersuri in vederea accelerarii la maximum a constructiei gazoductului Iasi-Ungheni si a altor proiecte energetice moldo-romane asupra carora cei doi presedinti si Guvernele celor doua tari au convenit anterior", transmite Mediafax.

Premierul Victor Ponta declara, in 31 august ca finalizarea gazoductului Iasi - Ungheni va avea loc in luna decembrie, raspunzand unei intrebari legate de faptul ca santierul respectiv ar fi abandonat si ca a disparut conducta adusa la inaugurare.

Premierul Victor Ponta a fost prezent, in 27 august, in Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iasi-Ungheni, alaturi de premierul moldovean, Iurie Leanca, si comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.
Prin gazoduct se urmareste asigurarea unui nivel superior de securitate energetica pentru Republica Moldova si partea estica a Romaniei, cu diversificarea surselor de alimentare cu gaz.

Intrebat de jurnalisti daca aceasta investitie, inaugurata chiar de ziua independentei Republicii Moldova, nu va deranja Kremlin-ul, Ponta a raspuns ca nu crede ca autoritatile ruse se vor "supara".

Proiectul de constructie a conductei de gaz Iasi-Ungheni are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezinta contributia financiara a Uniunii Europene.

In contextul vizitei la Chisinau a omologului sau roman Victor Ponta, premierul R. Moldova a declarat ca grupul rus Gazprom va fi in continuare principalul furnizor de gaz al statului. Totusi, "este firesc ca un stat sa doreasca diversificarea surselor de furnizare (a gazelor), cu scopul de a asigura securitatea energetica a statului la nivel regional", a explicat Leanca. El a adaugat ca "a fost inceputa constructia conductei de gaz Iasi-Ungheni, dintre Republica Moldova si Romania, cu o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi de gaz anual".