Presedintele Frantei, Francois Hollande, a declarat, marti, ca intreprinderile franceze contribuie la dezvoltarea economica a Romaniei in sectoare de varf si nu se orienteaza numai in domeniile in care mana de lucru ar putea fi considerata mai avantajoasa.

"Intreprinderile franceze contribuie la dezvoltarea economica a Romaniei in sectoare de varf. Impreuna cu Romania, am ales sa ne pozitionam pe sectoarele de viitor, nu doar pe sectoarele in care mana de lucru ar fi putut fi considerata ca fiind mai avantajoasa", a afirmat Hollande, la Magurele, in cadrul unui forum economic romano-francez.

El a precizat ca Franta este prezenta in Romania nu numai cu intreprinderi mari, ci si cu IMM-uri, multumindu-le autoritatilor romane ca au facilitat accesul pe piata acestora din urma.

Pe de alta parte, presedintele Hollande a indemnat companiile franceze din Romania sa utilizeze fondurile structurale oferite de Uniunea Europeana.

"Fondurile structurale reprezinta mai bine de 20 de miliarde de euro. Depinde ce vrea sa faca Romania impreuna cu UE, insa intreprinderile franceze (...) trebuie sa profite de toate posibilitatile. Sunt multe domenii si trebuie sa realizam infrastructuri si sa demonstram ca intreprinderile noastre au experienta si expertiza pentru a realiza proiecte de anvergura, precum si pentru a anticipa tranzitia energetica", a mai spus Francois Hollande.

Presedintele Frantei a mers la Centrul de Cercetare ELI-NP din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", de la Magurele, unde a vizitat Camera de Control Laser.

In cursul dupa-amiezii, Francois Hollande va vizita, alaturi de premierul Dacian Ciolos, fabrica de elicoptere Airbus Romania. Liderul de la Palatul Elysee are programat si un pranz oficial alaturi de premierul roman. La sfarsitul zilei, Klaus Iohannis va oferi un dineu de stat.

Ultima vizita de stat a unui presedinte francez la Bucuresti a fost cea a lui François Mitterrand in 1991.