"Minte presedintele tarii spunand ca trebuie sa tinem aurul in tara. Foarte bine, sa il tinem in tara, problema e urmatoarea: Banca Nationala, prin vocea guvernatorului Isarescu, a spus de o mie de ori «Avem destul aur! Noua nu aurul ne lipseste, ne lipsesc investitiile si locurile de munca»", a spus premierul, la un post de televiziune, potrivit Mediafax.

Totodata, seful Executivului a precizat ca protestatarii proiectului Rosia Montana, care sustin ca statul roman ar trebuie sa exploateze zacamintele aurifere, reactioneaza in piata in urma unor informatii pe care le primesc pe Facebook si "multi dintrei ei nu stiu" care este situatia.

"Statul roman nu are nici azi, s-ar putea sa nu aiba nici maine, cele doua miliarde de dolari necesare exploatarii", a explicat Ponta.

In opinia premierului, exista o campanie de dezinformare pe care o duce inclusiv presedintele Traian Basescu. El a dat ca exemplu zvonul ca minerii care protestau nu se aflau in mina, ci stateau "la caldurica" in muzeul amenajat in fostele galerii romane.

"Asta e o chestie care s-a raspandit peste tot, a raspandit-o si domnul Basescu, de altfel, care se ocupa cu colportari de genul asta, ceea ce e o minciuna, o minciuna ingrozitoare si o jignire la adresa acelor oameni", a spus prim-ministrul.

De asemenea, Ponta a afirmat ca pe siturile de socializare mai sunt vehiculate informatii nereale, precum aceea ca in Europa nu se exploateaza aurul cu cianuri.

Premierul a spus ca pe continent se foloseste aceste procedeu tehnologic, inclusiv in Romania. "E o batalie mare de informare", a conchis prim-ministrul.

Premierul vrea ca Parlamentul sa pastreze din legea Rosia Montana doar majorarea redeventei la 6%

Premierul Ponta a mai spus, luni seara, ca este de acord ca proiectul de lege privind Rosia Montana sa fie imbunatatit de Parlament pana la a mai ramane din acesta doar majorarea redeventei de la 2% la 6% precum si cresterea garantiei de mediu solicitate companiei care realizeaza exploatarea.

Moderatorul a amintit ca despre proiectul de lege se spune ca are probleme. "Si atunci haideti sa-l indreptam in Parlament, daca e o problema cu proiectul asta", a raspuns Ponta.

Premierului i s-a raspuns ca in acest caz din proiectul de lege nu va mai ramane decat prevederea privind majorarea redeventei si a garantiei de mediu. "E in regula, hai sa ramana atat sau hai sa-l respingem", a raspus Ponta.

Declaratiile premierului au venit in replica la cele ale sefului statului care a spus ca tot aurul care ar fi extras la Rosia Montana ar putea ramane in Romania, cumparat de BNR, care ar putea beneficia de drept de preemptiune.

Basescu a mai spus ca BNR si-ar putea mari rezerva cumparand aur extras la Rosia Montana si ca banca centrala ar putea emite moneda pentru acest aur.