"Execuţia bugetară de până acum este îngrijorătoare. La zece luni vom avea tot creştere pe deficit. Situaţia confirmă cele mai mari temeri ale noastre referitoare la situaţia bugetară. Toate datele le voi prezenta săptămâna viitoare într-o conferinţă de presă. De asemenea, vă anunţ că am semnat amânarea concursului pentru ANAF, până în martie anul viitor", a spus Cîţu.

Bugetul general consolidat a încheiat primele nouă luni din acest an cu un deficit în creştere la 2,6% din Produsul intern brut, respectiv 26,97 miliarde de lei, cifră care reprezintă o majorare de 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate recent de Ministerul Finanţelor Publice.

În intervalul ianuarie - septembrie 2018, bugetul consolidat a consemnat un deficit de 16,8 miliarde lei, respectiv 1,77% din PIB.

Isărescu: BNR este îngrijorată de o deteriorare a deficitului bugetar, dar nu speriată

Banca Naţională a României este îngrijorată de o deteriorare a deficitului bugetar, dar nu speriată, şi speră ca acest lucru să nu se întâmple, a declarat miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

"O deteriorare a deficitului bugetar bineînţeles că ne îngrijorează. Sperăm să nu se întâmple. Aşteptăm discuţii constructive cu Ministerul de Finanţe, cu noul ministru de Finanţe, cu Guvernul. Am avut deja consultări cu Consiliul Fiscal. Nu ne-am schimbat poziţia. Poziţia noastră am spus-o şi în engleză pentru agenţiile străine "contain and gradual adjust". Deci nu ne repezim în majorări de impozite sau în măsuri din acestea brutale care să afecteze creşterea economică pentru că dacă am face aşa vom continua, de fapt, politica prociclică", a spus Mugur Isărescu, întrebat dacă este îngrijorat de efectul majorării pensiilor asupra deficitului bugetar.

El a menţionat că se iese greu dintr-o politică prociclică, dar nu este imposibil.

"Faptul că am spus că suntem îngrijoraţi nu înseamnă că suntem speriaţi. Să nu transmiteţi acest mesaj. Este un mesaj de vigilenţă, de concentrare pe găsirea unor soluţii viabile şi care să nu accentueze dezechilibrele", a afirmat Mugur Isărescu.

Întrebat despre volatilitatea cursului de schimb leu - euro, guvernatorul BNR a afirmat că evoluţia leului a fost mai stabilă decât a forintului maghiar, care s-a mişcat cu 3% faţă de leu, care a fluctuat cu 1% în ultima lună.

Orban: Starea finanţelor este foarte proastă

Starea finanţelor este foarte proastă, nefiind îndeplinit planul de încasări în materie de colectare, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Ministerul Finanţelor, premierul Ludovic Orban.

"Sunt astăzi (miercuri, n.r.) prezent la Ministerul Finanţelor Publice pentru a-l instala oficial pe noul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu. Am purtat o discuţie înainte de această conferinţă de presă privind situaţia finanţelor. Aşa cum am avertizat de cel puţin un an, este clar că starea finanţelor este foarte proastă. De altfel, se vede în cifrele oficiale publicate, respectiv la execuţia pe 9 luni, cu un deficit de 2,6% comparativ cu cel de anul trecut, aceeaşi perioadă, care era de 1,6%. De asemenea se vede clar că nu a fost îndeplinit planul la încasări în materie de colectare, unde avem un minus de 11 miliarde. De asemenea, pe colectarea contribuţiilor se înregistrează un minus de peste un miliard. Atât bugetul de stat, cât şi cel al asigurărilor sociale de stat şi al sănătăţii înregistrează un deficit", a spus Orban.

Potrivit premierului, ministrul Finanţelor va trebui să strângă şurubul la maximum şi să evite orice cheltuială inutilă.

"De asemenea, cât se mai poate, în ultimele 2 luni, să vedem dacă putem să recuperăm în ce priveşte planul de încasare", a subliniat Orban.

Pe de altă parte, acesta a precizat că Florin Cîţu va trebui să-şi formeze echipa urmând ca săptămâna viitoare să prezinte o fotografie detaliată, la zi, a situaţiei de moment şi măsurile pe care le va lua pentru a încerca să limiteze deficitul bugetar, pentru a opri cheltuielile şi pentru a combate în special marea evaziune fiscală.

Premierul Ludovic Orban a participt miercuri la preluarea mandatului de ministru al Finanţelor de către Florin Cîţu.