Votul a fost secret, exprimat cu bile și erau necesare cel puţin 233 de voturi favorabile, iar PNL, USR şi PMP au doar puţin peste 150 de parlamentari. Moțiunea a vut 166 de voturi "pentru" și 4 "împotrivă".

În discursul de aproape o oră din plen, Viorica Dăncilă a acuzat opoziţia de minciună, dezinformare şi intoxicare nu doar prin textul moţiunii, ci şi "în presa de propagandă sau în reţelele sociale folosite drept paravan de cei care lucrează la dărâmarea puterii politice".

Ea a enumerat o listă de "minciuni şi manipulări", a vorbit despre majorări de salarii, de pensii şi despre economia românească, "tigrul Europei".

"Nu m-am aşteptat ca întreaga moţiune să fie o înşiruire de falsuri, o prezentare parcă a unei alte realităţi, făcută cu rea-credinţă. Înţeleg rolul opoziţiei şi obligaţia ei de a critica Guvernul. Acest lucru face parte din mecanismul esenţial al democraţiei. Dar felul în care astăzi, lipsită de argumente raţionale, opoziţia subminează întregul efort al Guvernului pe baza unor acuzaţii lipsite de logică şi realism mă face să cred că această moţiune nu reprezintă decât un joc politic", a declarat Dăncilă, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul a spus că a parcurs cu atenţie textul moţiunii de cenzură şi s-a declarat "dezamăgită". Ea a adăugat că spera, în ciuda adversităţii politice, într-o "abordare constructivă a criticii", în beneficiul cetăţeanului.

"Am sperat să fim avertizaţi, corectaţi, ba chiar traşi de mânecă, cu privire la anumite măsuri, care pot părea, din perspectiva dumneavoastră, discutabile. Mistificaţi realitatea pentru a vă servi propriile interese politice. Prezentaţi răul ca fiind bine, iar binele ca fiind rău. În discursul dumneavoastră nu mai este loc de nuanţe. Totul este alb şi negru. Tot ce face puterea e rău, iar tot ce faceţi dumneavoastră e bine. Acestea sunt premisa şi concluzia moţiunii, care trădează o aroganţă incredibilă în raport cu prestaţia îndoielnică pe care aţi avut-o când aţi fost la guvernare. Refuzaţi să admiteţi chiar şi cele mai evidente lucruri bune care s-au întâmplat în această guvernare", a susţinut Dăncilă.

Ea a adăugat că, pentru opoziţie, creşterea veniturilor românilor este "o măsură populistă, care va aduce haosul în economie", iar majorarea salariului minim "o măsură antisocială şi antieconomică".

"Pentru dumneavoastră, creşterea economică de excepţie, pe care a avut-o România anul trecut, este rezultatul incapacităţii şi incompetenţei guvernării. (...) În viziunea dvs, scăderea datoriei guvernamentale este, de fapt, o creştere a datoriei. Orice ar fi făcut acest guvern, orice ar face, oricât de bine ar merge lucrurile, pentru dumneavoastră este imposibil să ieşiţi din această paradigmă a catastrofei, a dezastrului şi a circului", a spus ea.

Vedeți LIVE TEXT pe www.stirileprotv.ro.

Dăncilă: Fiecare român trebuie să aibă libertatea de a decide unde își ține banii de pensii

Premierul a mai spus că Guvernul nu este responsabil de evoluţiile inflaţiei, aceasta fiind în "grija şi răspunderea" Băncii Naţionale a României (BNR).

"Nu Guvernul este (...) responsabil de evoluţiile inflaţiei. Ştiţi bine că aceasta este în grija şi răspunderea Băncii Naţionale a României, care, de altfel, a şi admis, în mod oficial, că inflaţia despre care discutăm nu a fost generată de politicile guvernamentale", a declarat Dăncilă, la dezbaterea moţiunii de cenzură 'Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!', semnată de PNL, USR şi PMP.

Premierul Viorica Dăncilă a mai afirmat că fiecare român trebuie să aibă libertatea de a decide unde să îşi ţină banii de pensii.

"Nu s-a pus niciodată problema naţionalizării Pilonului II de pensii. Nici nu s-ar putea pentru că fondurile acumulate acolo aparţin românilor, iar dreptul la proprietate este garantat prin Constituţie. Vrem, însă, ca fiecare român să aibă libertatea de a decide unde să îşi ţină banii de pensii şi îmi vine greu să înţeleg cum e posibil ca un partid care se pretinde liberal să militeze pentru lipsa opţiunii, impunerea de către stat a locului unde trebuie ţinuţi banii. Nu s-a pus niciodată problema desfiinţării sau naţionalizării Pilonului II, nici nu ar fi fost tehnic posibil", a declarat Dăncilă.

După ce discursul premierului a fost întrerupt de parlamentarii opoziţiei, care au afişat un banner şi au scandat "Demisia!", Viorica Dăncilă a precizat: "Îi rog pe români să aibă răbdare pentru acest circ prezentat în Parlamentul României".