El a anunţat că cel mai târziu marţi va desemna un premier.

"PSD a confirmat că nu a înţeles nimic din evoluţia politică şi din dorinţa românilor, au lipsit de la consultări. Au lipsit nemotivat, adică au chiulit. Acum e nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, un guvern pe care l-am numit un guvern de tranziţie, fiindcă, indiferent dacă vom avea sau nu anticipate sau alegeri la termen, va fi un guvern care va fi în funcţie o perioadă relativ scurtă. (...) Orice zi în plus cu acest guvern interimar pesedist este o zi pierdută pentru România şi pentru români. Vreau să lămuresc un lucru din capul locului. Eu prefer un guvern politic şi nu voi căuta altă soluţie decât un guvern politic. (...) PNL a spus foarte clar şi răspicat că e dispus să preia guvernarea, chiar dacă este complicat şi se anunţă un parcurs dificil. Toate celelalte formaţiuni au afirmat că vor sprijini într-o formă sau alta o astfel de abordare. Aşa că de pe acum deja este destul de clar că ne îndreptăm înspre un guvern PNL sau în jurul PNL", a afirmat preşedintele Iohannis la finalul consultării cu cu partidele politice.

El a spus că este nevoie urgent de un guvern "care asigură corectitudinea organizării alegerilor prezidenţiale".

"Avem nevoie urgent de un guvern care asigură corectitudinea organizării alegerilor prezidenţiale, este nevoie de un guvern care pregăteşte bugetul pentru anul viitor, pentru 2020, este nevoie de un guvern care închide cu responsabilitate bugetul pe anul 2019", a mai spus şeful statului.

Iohannis a precizat că intenţionează să facă cel târziu marţi o desemnare a unui prim ministru, subliniind că nu va fi "un personaj din PSD".

"Consultările începute astăzi vor fi continuate luni, poate şi marţi, într-o formulă mai restrânsă, pentru a clarifica ce trebuie făcut şi de ce trebuie făcut. Însă vreau să ştie toată lumea că intenţionez să fac repede o desemnare. Luni, cel târziu marţi, voi desemna un prim ministru care va veni în Parlament cu o propunere de Guvern. Contextul desemnării să fie foarte clar: nu voi desemna un personaj din PSD, nu voi desemna pesedişti pentru guvernare", a adăugat preşedintele Iohannis.

Anticipate, după prezidențiale

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus să că este în favoarea alegerilor anticipate, dar numai după prezidenţialele din noiembrie.

"Personal, eu sunt în favoarea alegerilor anticipate, dar după prezidenţiale. Vreau să explic un pic de ce fac această remarcă. Constituţia României nu favorizează alegeri anticipate. Aş putea chiar să spun că în Constituţia actuală prevederea este gândită să inhibe alegeri anticipate. Ele se realizează foarte greu şi numai cu acordul şi sprijinul concret al unei majorităţi solide în Parlament. În Constituţie spune foarte clar: se poate dizolva Parlamentul, doar dacă două propuneri succesive de Guvern pică în Parlament. Astfel de condiţii se întrunesc greu. Este o problemă şi sunt dispus să mă implic, după prezidenţiale, într-o discuţie aşezată, corectă, onestă, cu toate partidele politice, pentru a găsi cea mai bună soluţie", a declarat şeful statului.

Preşedintele a menţionat că, dacă în Parlament ar cădea succesiv două propuneri de Guvern, actualul Cabinet, condus de Viorica Dăncilă, ar rămâne în funcţie.

"Al doilea motiv pentru care acum nu se poate purta această discuţie: dacă ar pica două propuneri pe care le-aş face în perioada imediat următoare, atunci acest guvern interimar Dăncilă ar rămâne în funcţie, lucru inacceptabil şi de neimaginat. Şi ar rămâne - atenţie! - în funcţie, până când s-ar organiza acele alegeri anticipate. Adică, undeva în primăvară. Acest scenariu nu poate fi luat în considerare, fiindcă ar adânci România într-o criză şi într-un haos de nedescris. Aşadar, acum avem nevoie de un guvern rapid instalat, iar după alegerile prezidenţiale putem să redeschidem cu toţii, împreună, discuţia, pe alegeri anticipate", a arătat el.

Preşedintele a cerut Partidului Social Democrat "să nu cheltuie banii românilor" în timpul guvernării interimare, menţionând totodată că în perioada următoare nu vor exista tăieri de salarii şi pensii.

"Este nevoie de un guvern care închide cu responsabilitate bugetul pe anul 2019. Şi în acest context este important de subliniat şi avertizez PSD-ul să nu cheltuie banii românilor în această fază de interimat. Este nevoie de un guvern, urgent, care vine şi repară greşelile făcute de PSD în economie. Şi aici vreau să fac o afirmaţie şi ştiu foarte bine ce spun, cu toată claritatea: nu vor exista tăieri de salarii şi pensii. Şi spun acest lucru pentru a contrazice o afirmaţie mincinoasă a pesediştilor. Vreau să repet: nu vor exista tăieri de salarii şi pensii", a arătat preşedintele Iohannis.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost adoptată, joi, de Parlament. După adoptarea moţiunii, Viorica Dăncilă este demisă, şi odată cu ea de toţi miniştrii din Guvern. Preşedintele Klaus Iohannis a chemat, vineri, la consultări, reprezentanţii partidelor parlamentare, pentru formarea unei majorităţi care să susţină un nou prim-ministru.