"În urma acestui rezultat, Guvernul PSD trebuie să plece. Este un rezultat care nu poate fi interpretat în niciun fel", a spus Iohannis, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a mai spus că participarea la alegerile pentru Parlamentul European şi la referendum a fost senzaţională, el adăugând că românii au dat un vot clar şi ferm care nu poate fi ignorat de niciun politician în România.

"Dragi români, sunteţi fantastici! Vă felicit! Aţi participat astăzi în număr mare la alegerile europarlamentare şi la referendum. Participarea este senzaţională, avem în jur de 50% prezenţă la europarlamentare şi în jur de 40% prezenţă la referendum. Dragi români, vă mulţumesc! Aţi daţi un vot clar, un vot ferm, un vot care nu poate fi ignorat de niciun politician în România. Referendumul a trecut cu brio. Aşadar, dragi români, aţi votat clar şi ferm pentru o politică corectă, pentru justiţie dreaptă, pentru o justiţie independentă, pentru o bună guvernare pentru români şi pentru România. Vă mulţumesc pentru această participare la referendumul pe care l-am convocat", a spus Iohannis, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni.

El a menţionat că a avut sprijin din partea unor partide politice pentru mobilizarea alegătorilor, indicând PNL şi Alianţa 2020 USR PLUS.

Dacian Cioloş: Votul de azi arată că România renaşte

Românii au votat pentru renaşterea ţării şi pentru o Românie europeană, a declarat duminică, după anunţarea rezultatelor exit-poll, liderul PLUS, Dacian Cioloş.

"Votul de astăzi arată că România renaşte. Cetăţenii României în sfârşit au redat sens democraţiei prin votul lor. Mulţumim celor peste 9 milioane de români care au ieşit astăzi la vot şi care au demonstrat că România este o ţară europeană, (...) că dau un exemplu şi Europei despre ce poate să facă o naţie atunci când societatea se mobilizează pentru a arăta politicienilor sensul în care trebuie să meargă ţara", a afirmat Cioloş.

El a apreciat că a existat "o mobilizare de excepţie" la vot a cetăţenilor români, inclusiv a comunităţii maghiare.

La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a spus că prin votul exprimat la referendum a fost făcut primul pas pentru ca sintagma "fără penali" să ajungă literă în Constituţie.

"Şi acest răspuns este elementul pe care putem construi mai departe viitorul", a declarat Barna.

Dan Barna: Acest Guvern trebuie să plece

Alianţa 2020 USR PLUS cere oficial şi explicit demisia Guvernului Dăncilă pentru ceea ce s-a întâmplat cu votul cetăţenilor din diaspora, a afirmat, duminică seara, copreşedintele Alianţei Dan Barna.

"Ceea ce s-a întâmplat în diaspora arată că acest Guvern trebuie să plece. Cerem în mod oficial, formal şi explicit demisia Guvernului Dăncilă pentru mizeria pe care au făcut-o din nou cetăţenilor din diaspora, după experienţa din 2014. Acest lucru este de neacceptat. Dacă este să facem promisiuni în momente de victorie, Alianţa USR PLUS promite românilor din diaspora că nu vor mai fi niciodată gazaţi şi că nu vor mai fi niciodată dispreţuiţi în diaspora şi din această perspectivă votul electronic şi votul prin corespondenţă pentru care USR a şi depus în Parlament o iniţiativă vor fi priorităţi ale Alianţei USR PLUS în momentul în care vom veni la guvernare. Românii din diaspora, cele 4 milioane de români, au fost obligaţi mulţi dintre ei să plece din ţară, merită să îşi exprime civilizat, nu stând ore întregi la cozi înfiorătoare, pentru că un Guvern incompetent nu este în stare. Lucrul acesta este o promisiune pe care Alianţa USR PLUS o face", a declarat Dan Barna.

El a susţinut că Parlamentul nu mai este legitim şi varianta corectă sunt alegerile anticipate.

"În momentul de faţă, acest Parlament este un Parlament care nu mai este legitim. Poziţia noastră este că varianta corectă sunt alegerile anticipate. Nu poţi să te alături celor care au adus România în momentul de faţă şi să spunem: gata suntem fraţi. Votul de astăzi arată că România şi românii îşi doresc o clasă politică nouă, aerisită, decentă şi competentă. Fără îndoială acest Guvern trebuie să plece", a subliniat Barna.

Liderul USR a precizat că "acest Guvern trebuie să plece fie prin demisie, fie prin moţiune" de cenzură.

"Nu este niciun dubiu după ceea ce s-a întâmplat astăzi în diaspora, după modul în care nu s-au organizat alegerile, acest Guvern nu mai are nicio legitimitate morală să rămână la conducerea României", a mai declarat Barna.

Ludovic Orban: Niciun lider politic nu trebuie să mai vorbească despre amnistie sau graţiere

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a declarat duminică seara, după anunţarea rezultatelor exit-poll, că niciun lider politic nu ar mai trebui să vorbească despre amnistie sau graţiere.

"Începând de astăzi, niciun lider politic nu mai are voie să îndrăznească să vorbească despre amnistie, graţiere sau despre facerea praf a Justiţiei prin intermediul ordonanţelor de urgenţă. Le mulţumesc cetăţenilor români care au venit la vot şi care şi-au exprimat votul pentru PNL. Sunt convins că, după numărarea voturilor, PNL va fi pe primul loc în alegerile europarlamentare. (...) Îi felicit pentru rezultatul foarte bun obţinut pe partenerii noştri din Opoziţie alături de care este clar că în momentul de faţă avem o majoritate în sprijinul unei guvernări legitime, care să reprezinte cu adevărat cetăţenii. În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi, le spun clar celor care sunt astăzi la guvernare - plecaţi acasă repede, daţi-vă demisia mâine, pentru că altfel veţi fi daţi la o parte de oameni. Votul de astăzi arată clar că actuala coaliţie majoritară nu mai are nicio legitimitate pentru a guverna România, votul cetăţenilor de astăzi arată o voinţă fermă, clară, de schimbare în România şi arată clar că majoritatea zdrobitoare a cetăţenilor nu mai acceptă ca la putere să se afle o coaliţie care şi-a bătut joc de români", a spus Orban, într-o declaraţie susţinută la sediul PNL.

El le-a cerut tuturor delegaţilor din secţiile de votare care reprezintă partidele de Opoziţie să fie "cu ochii în patru", să fie atenţi "la orice tertip, la orice manevră" pe care o încearcă cei de la Putere şi să asigure corectitudinea numărării voturilor, astfel încât să corespundă rezultatul votului cu voinţa reală exprimată de cetăţeni.

"Nu voi uita niciodată cum din nou cei de la PSD i-au umilit pe fraţii noştri din diaspora, i-au făcut să stea ore întregi la coadă, nu le-au permis exercitarea dreptului de vot, în condiţiile în care cu o lună înainte de alegeri le-am solicitat în mod repetat - măriţi numărul de secţii de votare, măriţi numărul de cabine de vot, fluidizaţi procesul de votare, pentru că altfel din nou veţi comite infracţiunea de a împiedica exercitarea dreptului de vot", a afirmat Orban.

Popescu-Tăriceanu: Participarea "record" la urne diminuează ponderea ALDE

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat duminică, la sediul central al formaţiunii, după închiderea urnelor, că din discuţiile avute cu colegii săi se confirmă că numărul de voturi pe care s-a contat, calculat în cazul unei prezenţe la urne de maxim 35%, se va realiza, însă participarea record la scrutin diminuează ponderea ALDE.

"Noi ne-am fixat un obiectiv de număr de voturi. Acel obiectiv era calculat, aşa cum am văzut şi estimările institutelor de sondaje, pentru o participare la vot care ar fi urmat să fie între 30 şi maximum 35%. Participarea aceasta record sigur că ne diminuează ponderea, contând pe acelaşi număr de voturi. Discuţiile pe care le-am avut cu colegii noştri ne confirmă că voturile pe care am contat se vor realiza", a afirmat Tăriceanu duminică, la sediul central al ALDE, după închiderea urnelor.

Potrivit lui Tăriceanu, participarea "record" la urne diminuează ponderea ALDE.

"Este un număr foarte mare de votanţi, lucru care demonstrează că în România democraţia este vie şi e sănătoasă. Tuturor celor care au votat pentru noi, tuturor românilor care ne simpatizează, votul lor ne obligă şi ne bucură foarte mult. Rezultatele exit-poll sunt numai indicative, ceea ce este foarte important de acum încolo, şi profit să fac un apel la colegii noştri care sunt în secţiile de votare să urmărească până la capăt procesul de vot, care înseamnă din acest moment numărarea voturilor. Eu am încredere că îşi vor duce misiunea la bun sfârşit", a adăugat Tăriceanu.

Liderul ALDE a menţionat că deşi referendumul va fi validat, acesta "adânceşte falia din societatea românească".

"Aşa cum arată cifrele, cifrele, referendumul va fi validat, dar în ceea ce priveşte părerea mea nu mi-o schimb. Referendumul, din păcate, nu face decât să adâncească falia care există astăzi în societatea românească, amplificarea fiind de nedorit. Ceea ce eu îmi doresc este să adunăm din nou românii în jurul unui proiect comun. Cred că cei care ne vor reprezenta la Bruxelles, în Parlamentul European, au datoria să prezinte o Românie unită, o Românie care are un ţel comun care îşi doreşte să îşi apere şi să îşi promoveze interesele aşa cum fac şi alţi parlamentari din celelalte ţări europene", a mai spus Tăriceanu.