"Obiectivul nostru a fost acela de a reuşi până la data de 31 decembrie să adoptăm proiectul de buget şi bugetul asigurărilor sociale de stat. (...) Folosim în premieră o modalitate de adoptare a bugetului de stat care nu a mai fost folosită - procedura angajării răspunderii Guvernului. E o procedură legiferată în Constituţie şi spre deosebire de OUG are aspecte care o fac mai democratică. Am surprins cu angajarea răspunderii. (...) Am aprobat foarte multe amendamente formulate de parlamentari. Dacă există formaţiuni care consideră că legea nu trebuie să intre în vigoare au la dispoziţie instrumentul moţiunii de cenzură", a declarat premierul Ludovic Orban, în plenul Parlamentului, la şedinţa comună de angajare a răspunderii pe buget.

El a spus că a ales această procedură pentru că altfel nu ar fi putut adopta bugetul până la sfârşitul anului.

"La modul cum este finalul de an, cu zilele libere, mai sunt două zile lucrătoare în Parlament, ar fi fost improbabil să adoptăm bugetul de stat în Parlament. Nu este orice fel de buget. (...) România are nevoie să dea un semnal ferm de corectare a dezechilibrelor economice de până acum", a adăugat Orban.

Premierul a susţinut că bugetul este construit pe date reale şi o creştere economică de 4,1%, o rată a inflaţiei de 3,1%, un curs mediu de schimb de 4,75 lei pentru un euro. Potrivit lui Orban, vor creşte sumele alocate pentru Sănătate şi Educaţie.

"Aveţi încredere în acest buget, el a fost construit cu extrem de mare atenţie, încercând să asigurăm toate resursele financiare, toate cheltuielile necesare", a conchis Ludovic Orban.

Înaintea angajării răspunderii Guvernului pe buget, parlamentarii au luat o pauză de consultări, solicitată de liderul deputaţilor PNL, Florin Roman. Acest demers a fost făcut pentru a se aştepta forma finală a proiectului de buget pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea, după ce Executivul a acceptat mai multe amendamente.

Guvernul şi-a angajat răspunderea, luni, și pe legea bugetului asigurărilor sociale pe anul 2020.

"Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat a ţinut cont de legea pensiilor aflată în vigoare, iar în proiectul de lege pe care l-am prezentat Parlamentului am asigurat sumele necesare pentru creşterea pensiilor", a spus Ludovic Orban.

El a arătat că a aprobat la această lege un amendament care prevede creşterea comisionului de transmiterea prin intermediul Poştei Române de 1% la 1,1%.

Constituţia prevede la articolul 114 că Executivul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.

Dacă Guvernul nu a fost demis sau nu se depune o moţiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

PSD va ataca la CCR legea bugetului, dar nu depune moțiune de cenzură

Președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a anunțat luni că PSD a luat decizia să atace la Curtea Constituțională legea bugetului de stat pe 2020.

Bugetul de stat, deoarece a fost asumare a răspunderii de către Guvernul României şi de către Orban, va fi atacat astăzi de către mine şi de către preşedintele Senatului ca şi conflict constituţional, la CCR (...). Nu există precedent în Europa ca un guvern democratic să vină cu un buget fără să fie dezbateri în Parlament. De la Ceauşescu, România nu a mai cunoscut aşa ceva, de 30 de ani. Chiar dacă nu vom reuşi să stopăm acest buget, cu certitudine, dacă decizia ne va fi favorabilă, vom stopa ca altcineva în viitor să facă acest lucru. Cu alte cuvinte, Ludovic Orban va intra în istorie ca primul prim ministru care şi-a permis acest lucru, nu numai din România, ci din Europa democratică”, a spus Ciolacu.

El a adăugat că în data de 30 decembrie va depune sesizare pe OUG 114. “Efectele ordonanţei vor fi suspendate până ce CCR va da o decizie”, a spus Ciolacu.

De asemenea, PSD a decis să NU depună moțiune de cenzură, în condițiile în care Guvernul Orban își asumă răspunderea în Parlament pe 3 proiecte de lege. Este vorba despre bugetul de stat pe 2020, bugetul asigurărilor sociale de stat şi modificarea OUG 114/2018.