"Problema bancilor din Cipru va avea ca efect executarea celor care au credite, astazi, in Romania"

"Teama mea este ca la nivelul corpului politic din Romania, daca nu ne intoarcem rapid catre problemele cu adevarat dificile si periculoase care sunt legate de economie, de locuri de munca, de saracia care creste, de volumul imens de oameni care in 2013 vor fi executati fara mila de banci, pentru ca efectul situatiei din Cipru va conduce bancile din Romania sa execute - ceea ce pana acuma nu s-a intamplat - milioane si milioane de oameni care au credite la banci", a declarat Mircea Geoana in cadrul emisiunii „Dupa 20 de ani”.

Moderatorul a intervenit si, apreciind ca afirmatia facuta de Geoana este una destul de grava, l-a intrebat pe acesta de ce bancile ii vor executa pe cetateni. "Pentru ca, pur si simplu, trebuie sa-si asanaze portofoliile, pentru ca au credite neperformate si pentru ca tot ce inseamna reglementare europeana in acest moment, inclusiv ce inseamna impactul Ciprului, va indemna bancile mama sa mearga catre o forma de clarificare a portofoliilor, inclusiv in Romania", a raspuns politicianul.

Intrebat daca vrea sa spuna ca aceia care au intarzieri la plata nu vor mai primi reesalonari, sau cei care pana acum primeau reesalonari urmeaza sa fie scosi din case, Geoana a precizat: "Eu sunt convins ca impactul crizei din Cipru asupra sistemului bancar european va conduce bancile europene, inclusiv cele care au reprezentante si sucursale in Romanie, sa se uite mult mai atent la modul in care isi gestioneaza activele si portofoliile si in mod inevitabil vor fi chemati sa-si asanaze aceste portofolii".

Cea mai dificila situatie din ultimii 15 ani. Geoana propune legi pentru oamenii de afaceri

Totodata, Geoana crede ca Romania va sta blocata in acest an intr-o discutie politica, uitand faptul ca se confrunta cu reale probleme economice.

„De 15 ani de zile nu am avut o situatie mai complicata si mai dificila decat cea de azi”, a spus senatorul. „Daca nu ne miscam cat mai repede anul acesta si anul viitor, numele emisiunii dumneavoastra va fi transformat in <<Inca 20 de ani de capitalism pe burta goala>>”, a adaugat Geoana.

Politicianul a declarat ca-n acest moment guvernantii Romaniei poarta discutii sterile despre procurori, regiuni „si asa mai departe”, uitand sa abordeze lucruri esentiale, cum ar fi legea holdingului, care „ar ajuta oamenii sa nu mai scoata banii din Romania”. Mircea Geoana a explicat ca militeaza pentru adoptarea unor legi adresate oamenilor de business din Romania.

Incepand cu ora 10:00, la Pro TV, Cristian Leonte l-a avut ca invitat in studioul emisiunii "Dupa 20 de ani" pe senatorul Mircea Geoana. Pe pagina de Facebook a emisiunii gasiti o galerie de imagini cu politicianul in studioul "Dupa 20 de ani".