„S-a spus problema despre companii mari care fac afaceri în Români şi care lasă puţin impozit în această ţară. Am văzut foarte mulţi români, şi la televizor, care ne certau pentru asta. Mi-a plăcut foarte mult că sunt români care sunt interesaţi ca banii care trebuie să rămână în România, să plece”, a spus Liviu Dragnea, citat de News.ro.

Liderul PSD a susţinut că instituţiile statului ar trebui să verifice dacă aceste companii respectă legea din România.

„Eu cred că fiecare companie care îşi desfăşoară activitatea aici trebuie să respecte legea şi cred că instituţiile statului, sigur care acum se ocupă de chestiuni mult mai importante, nişte ferme de porci, ar trebui să se uite cu atenţie dacă aceste companii respectă legea şi nu cumva scot profitul prin tot felul de proceduri care sunt ilegale”, a conchis liderul PSD.

Declarațiile vin în contextul în care premierul Mihai Tudose a declarat, în urmă cu două zile, că ANAF a demarat controale la două dintre băncile care au declarat pierderi, Tudose exprimându-şi din nou îndoielile legate datele furnizate de bănci privind situaţia lor financiară.

”Din 36 de bănci active, 18 sunt pe profit, 18 nu. Cred că trebuie un pic să-i ajutăm, poate facem o fundaţie să le dăm nişte bani că înţeleg că ei au venit aici să ne ajute, sunt subsidiare ale Crucii Roşii. Sau au venit aici crezând că suntem cu tricouri de alea «Suntem fraierii voştri»”, a declarat Mihai Tudose.

El a avertizat că, pe lângă controalele demarate de ANAF, există şi posibilitatea să avertizeze public populaţia că economiile sale nu sunt în siguranţă la băncile care au declarat ani în şir că au avut pierderi.

”ANAF a început deja control pe două dintre ele să vadă cum şi ce se întâmplă. Îmi asum, mergem până la a ieşi public să spunem: «Băncile astea nu au profit de un-doi-trei-patru. Nu ştiu dacă este foarte safe să vă ţineţi economiile acolo». Iertaţi-mă, e o bancă! Dacă el e pe pierdere nu riscă să intre în faliment?”, a spus prim-ministrul.

Pe 10 august, Tudose a declarat că există posibilitatea de a face publice date despre anumite bănci care îşi externalizează profiturile astfel încât ”să înţeleagă românii că, dacă lucrează cu banca aia, ăia ne fură”.

El a precizat că ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a avut deja o discuţie cu reprezentanţi ai băncilor care activează în România privind profiturile realizate şi că acestea au câteva săptămâni ”să-şi regândească strategia”. În caz contrar, există posibilitatea adoptării unor măsuri specifice pentru domeniul bancar, inclusiv prezentarea publică a unor date despre anumite bănci.

Şeful Guvernului a spus că băncile ”au profitat natural” până acum de reticenţele statului român de a cerceta mai îndeaproape situaţiile lor financiare, însă situaţia nu mai poate continua. ”O să găsim mecanisme să înţeleagă toată lumea că s-a terminat vacanţa”, a conchis Mihai Tudose.