"A venit momentul! Primul Cuplu. Viorica Dăncilă şi Eugen Teodorovici trebuie să vină în Parlament şi să explice în cadrul unei comisii de anchetă de ce au aruncat economia României în haos în decembrie 2018 cu OUG 114. Ale cui interese le reprezentau? Cine dorea distrugerea economiei naţionale? OUG 114 a fost nocivă pentru companii, dar şi pentru cetăţeni. Am spus acest lucru din primul moment. Guvernarea PNL a venit în al doisprezecelea ceas pentru a salva România de la haos economic", a scris Florin Cîţu, pe Facebook.

El a oferit ca exemplu suprataxarea sistemului bancar, menţionând că efectul a fost cel pe care l-a anticipat din decembrie 2018, adică "a omorât creditarea într-o economie cu cel mai scăzut grad de intermediere financiară din UE".

"Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care toate trompetele socialiste din PSD spun că 'susţin' Programul 'Prima Casă'. Dinamica creditului în economie a scăzut de la 8% pe an în decembrie 2018 la 6,6% în decembrie 2019. Dinamica creditului pentru persoane fizice (socialiştii doar la TV sunt interesaţi de soarta oamenilor) a scăzut de la 19,3% pe an în decembrie 2018 la 13,7% în decembrie 2019. Dinamica creditului pentru companii în lei (socialiştii aici au avut succes pentru că ei oricum au vrut să omoare sectorul privat) a scăzut de la 6,2% pe an în decembrie 2018 la 3,2% în decembrie 2019. Am eliminat 90% din OUG 114, inclusiv suprataxarea sistemului bancar", a adăugat ministrul.

Şeful de la Finanţe a subliniat că o "creştere economică într-o economie modernă şi puternică este strâns legată şi de accesul rapid al companiilor şi al cetăţenilor la surse de finanţare moderne".

"Va urma...lista este lungă. Şi de miniştri, dar mai ales de măsuri care au distrus economia în ultimii trei ani!", a mai notat Cîţu.

Duminică, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, scria pe Facebook: "V-am promis adevărul. Acum am tabloul complet al dezastrului lăsat în urma de guvernarea PSD. Am luat o decizie. Următoarele persoane TREBUIE chemate în faţa comisiilor reunite ale Parlamentului pentru a explica situaţia economică în care ne aflăm astăzi: Sorin Grindeanu, Viorel Ştefan, Mihai Tudose, Ionuţ Mişa, Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici. Românii trebuie să ştie cu nume şi prenume cine a distrus economia în ultimii trei ani".

De asemenea, tot duminică, la Parlament, Cîţu reitera că prim-miniştrii şi miniştrii de Finanţe din ultimii trei ani vor trebui să explice situaţia actuală a economiei.

"Eu nu cred că PSD vrea să ascundă ceva, cred că PSD vrea să fie transparent. Venim, punem totul pe masă. Vom arăta cifrele. Trebuie să venim şi să discutăm pentru că acum ştim ce am preluat în România, iar cei care sunt responsabili pentru ce am preluat i-am menţionat astăzi în postare: Viorel Ştefan, Sorin Grindeanu, Tudose, Teodorovici, Viorica Dăncilă, Ionuţ Mişa. Ei sunt cei care au gestionat economia în ultimii trei ani de zile. Ei trebuie să ne spună, să vină să ne explice de ce arată economia astăzi aşa cum am prezentat-o noi", a spus Cîţu, într-o declaraţie de presă.

El a adăugat că Inspecţia economico-financiară a început să efectueze controale acolo unde există "elemente suspecte" în ceea ce priveşte gestionarea banilor publici.

"Am făcut lucrul acesta, deja am început. Acolo unde vedem elemente suspecte, deja am trimis Inspecţia economico-financiară. Continuăm. Suntem în discuţii şi cu Curtea de Conturi. Acum avem imaginea completă a dezastrului şi veţi vedea că vor urma şi aceste măsuri. (...) Analiza este gata, am prezentat şi în aceste zile cifrele, deja am trimis acolo unde sunt indicii Inspecţia economico-financiară şi vom continua", a precizat ministrul.