Dupa discutii avute, marti, la Bruxelles, cu oficiali ai UE, premierul Romaniei merge, astazi, in Olanda, unde are intalniri cu premierul olandez si cu membri ai Parlamentului de la Haga, carora le va prezenta prioritatile Romaniei.

"Am auzit discutii in Romania 'de ce sa ne mai batem noi sau sa ne milogim pentru Schengen, atat timp cat altii, dimpotriva, sunt reactivi vizavi de acest lucru'. Spatiul Schengen e un element de integrare in UE, dincolo de dificultatea de moment pe care o intalneste problematica, discutia aceasta. Romania a facut eforturile de integrare in Schengen si nu cred ca se pune problema sa ne milogim atunci cand ne sustinem punctul de vedere", a spus Ciolos la ambasada Romaniei din Belgia, scrie Agerpres.

Premierul a mai anuntat ca, in cursul zilei de miercuri, merge in Olanda, in Parlamentul de la Haga, pentru a explica prioritatile Romaniei.

"O sa merg in Parlament, la o intalnire cu conducerea Parlamentului, dar si cu membrii Comisiei de Afaceri Europene, unde o sa le explic care sunt prioritatile Romaniei legate de agenda europeana, dar si de cooperarea bilaterala si sa raspund la anumite intrebari pentru ca stiu ca, de foarte multe ori, atitudinea si pozitia Guvernului olandez depind de atitudinea si pozitia Parlamentului, deci un dialog direct cu membrii ai Parlamentului mi se pare important", a afirmat premierul.

In legatura cu pozitia Olandei, care se opune aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, Ciolos a precizat: "Eu mai stiu si ca olandezii sunt foarte pragmatici si sunt oameni care iau decizii si pe baza de argumente si, dincolo de orice asteptari, e important sa intarim dialogul direct cu autoritatile olandeze si sa explicam direct lucruri, sa raspundem direct la anumite intrebari, dupa care eu cred ca si deciziile politice care vor fi formulate vor tine cont de aceste lucruri. Olanda nu e doar un ministru, un prim ministru, in Olanda sunt mai multi decidenti si atunci e important sa putem aborda acest dialog si direct".

Premierul roman se va intalni, miercuri, si cu omologul sau olandez Mark Rutte, Ciolos precizand ca doreste sa profite de faptul ca Olanda detine presedintia UE pentru a explica obiectivele Romaniei legate "de aderarea la Spatiul Schengen, problema privind MCV", dar si de chestiunea stoparii migratiei ilegale.

El a adaugat ca pe agenda discutiilor se va afla si cooperarea bilaterala "pentru ca Olanda e un partener economic important pentru Romania atat din punct de vedere al schimburilor comerciale, cat si al investitiilor olandeze in mai multe domenii (...)Vreau sa dau acest semnal ca asteptam o prezenta mai activa a Olandei in mai multe domenii", a mai spus Ciolos.