"Cresterea economica inregistrata in acest an este una sustenabila, pentru ca este bazata atat pe consum, cat si pe investitii. Spre deosebire de anii trecuti, cresterea economica in acest an este fructul contributiei tuturor sectoarelor economiei, cu ponderea diferita, cu pondere mai mare pentru consum, dar practic toate sectoarele economiei contribuie la aceasta crestere economica. (...) Avem o crestere economica buna, dar nu cred ca acesta este un motiv triumfalist. Cred ca mai important decat cresterea pe care o inregistram in acest an este sa putem demonstra ca ne-am inscris pe un trend ascendent, pe o solutie pozitiva a cresterii economice in timp. Astfel, in semestrul intai al anului 2016 cresterea economica a fost de 5,2%. Cresterea estimata pe acest an, tinand cont de rezultatele pe primul trimestru, cu luarea in considerare a incertitudinilor externe, este de 4,8% fata de prognoza initiala pe care am construit si bugetul - 4,2%. In al doilea trimestru al acestui an PIB-ul real a crescut chiar cu 6% comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut", a detaliat seful Executivului.

Din punctul de vedere al Guvernului, a subliniat Ciolos, este o crestere economica sustenabila, dar, pentru ca aceasta sa ramana sustenabila are nevoie in continuare de reforme structurale si incurajarea investitiilor.

"Aceasta crestere economica se reflecta si prin mai multe locuri de munca si un nivel de salarizare mai bun. Astfel, numarul de salariati din Romania a crescut in acest prim semestru. La sfarsitul lunii iulie aveam 152.000 de salariati mai multi, din care 140.000 in sectorul privat si 12.000 in sectorul public. Din cele 140.000 de locuri noi de munca create in sectorul privat, circa 100 de mii au fost create in zona serviciilor, iar restul de circa 40.000 in zona productiva. Vedem o continuare a tendintei de scadere a somajului la 6,3% in acest prim semestru, fata de 6,8% in primul semestru al anului trecut. Insa si aici trebuie sa subliniem ca, in ciuda acestei scaderi generale a somajului, somajul ramane ridicat: in jur de 20 - 21% pentru tineri, pentru cei care cauta un prim loc de munca si aici cred ca trebuie sa ne concentram atentia in perioada care vine, in anii care vin, pentru a stimula crearea de locuri de munca si pentru cei care intra pentru prima data in campul muncii. Cresterea economica are un impact pozitiv si asupra nivelului de salarizare. Salariul mediu net la nivelul economiei a crescut cu 12% in iulie 2016, fata de aceeasi perioada in 2015, cu o crestere mai mare in sectorul IT, in industria alimentara si in industria textila", a spus premierul.

"Mai multe locuri de munca inseamna mai multe contributii la pensii"

El a insistat pentru crearea de mai multe locuri de munca pentru ca, in felul acesta, se poate valorifica in mod pozitiv aceasta crestere economica cu impact pozitiv atat asupra cresterii nivelului de trai, dar si asupra nivelului pensiilor si a capacitatii de a sustine financiar pensiile.

"Pentru ca acolo unde avem pensii contributive avem si un sistem de pensii durabile. O exacerbare a pensiilor speciale, care ies in afara sistemului contributiv, risca sa puna in pericol sistemul de pensii, cu atat mai mult cu cat nu avem o creare si de locuri de munca. Dorim sa regandim si sistemul de asistenta sociala pentru a reaseza ponderea majoritara de la beneficii financiare, ce incurajeaza marginalizarea in societate prin asistenta sociala spre servicii sociale care sa incurajeze incluziunea si crearea de noi locuri de munca. Ideea este de a folosit instrumentele de asistenta sociala pentru a-i incuraja pe cei care sunt asistati social sa se integreze in societate si in campul muncii", a adaugat Dacian Ciolos.

Din datele enuntate de premier, turismul a crescut in acest an cu 20%, iar in semestrul I din 2016 numarul de locuinte care au fost date in folosinta a crescut cu 21% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Chiar daca bugetul pentru anul 2016 a fost unul cu o marja de manevra limitata, ne-am dat ca obiectiv o gestionare inteleapta a acestuia, pentru a asigura un bun echilibru, o buna balanta intre cheltuieli si venituri", a subliniat seful Guvernului.

Seful Executivului a amintit ca, in urma cu un an, Cabinetul pe care il conduce a intrat in mandat intr-un moment in care "increderea in mediul politic, in autoritatile statului era slabita".

"Oamenii asteptau un nou mod de a administra interesul public intr-un mod mai transparent, mai responsabil, mai predictibil, deschis spre dialog. Integritatea a fost una din valorile asumate atat la nivelul echipei guvernamentale, cat si al celor pe care ii coordonam. Si ne-am concentrat atunci pe recastigarea increderii cetateanului in stat, asigurarea unui mediu legal institutional mai predictibil favorabil investitiilor, cu un mare obiectiv - acela de a stimula investitiile", a spus prim-ministrul, potrivit Agerpres.

"Nu intentionam sa majoram taxe si impozite"

El a evidentiat ca trebuie insistat pe transferul bunei cresteri economice inspre crearea de locuri de munca: "Mi se pare esential sa insistam in perioada urmatoare pe transferul bunei cresteri economice inspre crearea de locuri de munca. Ne-am asumat totodata o gestionare mai buna, mai transparenta si eficienta a banului public, o canalizare a resurselor catre infrastructura, catre investitii. (...) Chiar daca bugetul pentru anul 2016 a fost unul cu o marja de manevra limitata, ne-am dat ca obiectiv o gestionare inteleapta a acestuia, pentru a asigura o buna balanta intre venituri si cheltuieli. Am solicitat date privind situatia economica reala a tarii", a sustinut Ciolos.

"Nu intentionam, pana la sfarsitul acestui mandat, sa crestem nicio taxa, sa crestem niciun impozit, sa modificam nicio indemnizatie, asa cum s-a spus. Dimpotriva, in acest an am redus TVA la 9% pentru lucrarile agricole si imputurile consumate in agricultura. Si tot pentru a veni in sprijinul agricultorilor, mai ales al micilor producatori persoane fizice si persoane autorizate, intentionam sa venim cu modificari in sensul simplificarii in Codul fiscal, prin care sa propunem un regim de TVA special pentru micii agricultori, (...) ca ei sa nu aiba nevoie de toata aceasta birocratie si documentatie privind inregistrarea TVA-ului", a mai precizat Dacian Ciolos.

Investitiile totale au crescut cu peste 7%

In primul semestru al acestui an investitiile totale au crescut cu peste 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a declarat luni premierul Dacian Ciolos, in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului.

"In primul semestru investitiile totale, atat cele private, cat si cele publice, au crescut cu peste 7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut si chiar cu peste 10% in trimestrul doi al acestui an. In aceeasi perioada, investitiile publice au crescut cu peste 15% si as sublinia special cresterile investitiilor cu infrastructura care, fata de anul trecut, au crescut cu 22% cheltuielile de capital pentru primele 6 luni ale anului. Cheltuielile totale de la bugetul de stat pentru investitii care includ atat cheltuieli de capital, cat si programele cu finantare interna si externa au fost de 12,8 miliarde lei, 1,7% din PIB pe primele 7 luni ale anului, deci bani care s-au dus in economie si care se vad pe teren prin investitii. Investitiile straine directe, de asemenea, au crescut in acest prim semestru cu 2,3 miliarde, ceea ce inseamna o crestere cu peste 25%, aproape 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Si toate aceste investitii, dincolo de faptul ca sustin o crestere economica durabila, inseamna si creare de locuri de munca", a precizat seful Guvernului.

Potrivit premierului, exporturile au crescut in acest prim semestru cu 4,2%.  "Sigur, balanta comerciala este negativa, pentru ca importurile au crescut cu 11%, date fiind si disponibilitatile de consum in urma mobilizarilor de finantare si prin cresterea veniturilor, dar, chiar daca aceasta crestere a exporturilor este de 4,2%, ea se situeaza la un nivel mediu superior de media comunitara europeana, unde la nivel european exporturile au scazut pentru acest prim semestru cu 0,8%. Asta se traduce si prin castigarea de piete noi pentru Romania", a mentionat Ciolos.