„Coaliţia funcţiona defectuos”, a spus luni seara Tăriceanu. Iniţial s-a supărat pentru că PSD a refuzat să îl propună candidat comun la şefia ţării, dar au apărut şi alte nemulţumiri, iar Tăriceanu a numit actualul guvern: “impotent”.

Nici Viorica Dăncilă nu a făcut prea multe ca să îi păstreze alături pe cei de la ALDE, deşi de susţinerea lor depinde guvernarea, care rămâne astfel fără sprijin politic în parlament.

După trei ani, Călin Popescu Tăriceanu şi-a luat rămas bun de la Viorica Dăncilă şi a pus punct colaborării dintre ALDE şi PSD. Este finalul a două săptămâni în care social-democraţii ar fi trebuit să relanseze programul de guvernare, să stabilească noi obiective şi să restructureze guvernul, toate la cererea lui Tăriceanu. Cum nimic nu s-a întâmplat,
Tăriceanu a părăsit ceea ce el a numit o „guvernare impotentă”.

Cei patru miniştri ALDE, de la Mediu, Externe, Energie şi Relaţia cu Parlamentul, îşi vor da demisia în următoarea şedinţă a Executivului.

Tăriceanu va renunţa şi el la funcţia de şef al Senatului în prima zi a sesiunii parlamentare. Noua situaţie pune PSD-ul într-o mare încurcătură. Liderii partidului au fost chemaţi de urgenţă la partid, iar Viorica Dăncilă trebuie să le explice cum de s-a ajuns aici.

Viorica Dăncilă, preşedinte PSD: „PSD este pregătit pentru orice situaţie”.
Daniel Florea, primarul Sectorului 5: „Cred că au primat interesele personale şi nu interesele ţării”.

Dăncilă a scris şi pe pagina de socializare, acuzându-şi foştii parteneri că fug de responsabilitate.

Scandalurile legate de Legile Justiţiei sau de Ordonanţă 114 au creat multe tensiuni în coaliţie, iar majoritatea parlamentară era oricum fragilă.

Fără ALDE, însă, social-democraţii nu mai au majoritate în Parlament, ceea ce înseamnă că nu mai pot adopta singuri legi şi riscă demiterea guvernului, mai ales că partidul lui Tăriceanu a anunţat că va face în Senat şi în Camera Deputaţilor „ceea ce face şi restul Opoziţiei”.

De altfel, ALDE şi-a găsit un alt partener: partidul lui Victor Ponta. Cele două formaţiunii au şi anunţat că vor colabora în Parlament şi vor avea un singur candidat la şefia ţării, în persoană independentului Mircea Diaconu, actor şi fost europarlamentar.

Victor Ponta: „Colaborarea nostră va fi dincolo de candidatură, în zona parlamentară şi pentru un nou guvern, pentru că va fi nevoie de un nou guvern”.

Potrivit unor surse, Călin Popescu Tăriceanu ar fi renunţat să mai candideze la funcţia supremă în stat după ce ar fi aflat din sondaje că nu ar strânge mai mult de opt procente la vot.

Potrivit Constituţiei, Viorica Dăncilă are 45 de zile pentru a veni în Parlament cu noul cabinet, dat fiind că se schimbă structura politică a Executivului. În condiţiile în care liderii UDMR au anunţat că nu vor susţine un guvern minoritar, iar liberalii vor să depună o moţiune de cenzură, PSD trebuie să caute susţinere pentru a rămâne la guvernare.