Ar fi cel mai scăzut profit al gigantului sud-coreean din ultimii trei ani, iar perspectiva redresării pare îndepărtată, pe fondul încetinirii din sectorul tehnologic global, avertizează analiştii, potrivit Agerpres.

Rezultatele financiare ale Samsung, cel mai mare producător mondial de smartphone-uri şi de cipuri de memorie, urmează să fie date publicităţii vineri.

Companiile din întreaga lume au fost forţate să-şi restricţioneze afacerile cu firma chineză de telecomunicaţii Huawei, care face parte dintre cele considerate "riscante" de către Washington.

"Cât de mult va mai folosi în continuare Huawei cipuri va afecta cu siguranţă preţurile. Când nu sunt atât de mulţi jucători importanţi care să poată cumpăra cipuri, ci doar Huawei, atunci Samsung trebuie să reducă preţurile pentru a le vinde", a apreciat Jay Kim, analist la Sangsangin Investment & Securities.

Pe de altă parte, pe piaţa telefoanelor mobile inteligente, Samsung va avea de câştigat după ce vânzările internaţionale ale Huawei au scăzut cu 40%.

Analiştii de la Refinitiv SmartEstimate se aşteaptă ca vineri Samsung să raporteze un declin de 60% al profitului operaţional în trimestrul doi din 2019, la 6.000 miliarde woni (5,14 miliarde de dolari), faţă de 14.900 miliarde woni în perioada similară din 2018.

Dacă sancţiunile SUA împotriva Huawei rămân în vigoare, Samsung ar putea vinde anual cu 37 de milioane mai multe smartphone-uri, susţine analistul Song Myung-sup de la HI Investment & Securities.

Anul trecut, Samsung a livrat 292 de milioane de smartphone-uri, faţă de cele 205 milioane ale Huawei, arată datele Counterpoint.

De asemenea, Samsung se bazează pe noua sa gamă de smartphone-uri, inclusiv Galaxy S10, pentru a-şi majora cota de piaţă pe plan global.

Samsung este cel mai important conglomerat din Coreea de Sud cu afaceri în diverse domenii: cipuri, telefoane mobile inteligente, electrocasnice, dar şi în sectorul hotelier.