Compania chineză Huawei, unul dintre cei mai mare producători de echipamente de telecomunicaţii la nivel mondial, este suspectată de mai multe guverne că tehnologia sa ar putea fi folosită pentru spionaj. Huawei a negat aceste acuzaţii, potrivit News.ro.

Anterior, Ministerul de Interne al Germaniei a informat că se opune interzicerii unui furnizor din reţeaua sa 5G. Însă ar putea lua în considerare înăsprirea condiţiilor privind securitatea şi alte modalităţi de a exclude Huawei.

O astfel de decizie ar fi în concordanţă cu mai multe ţări occidentale. SUA, Australia şi Noua Zeelandă au interzis firmelor locale să folosească Huawei pentru a furniza tehnologie pentru reţelele 5G.

Marea Britanie s-a arătat îngrijorată privind Huawei, iar Canada analizează relaţiile pe care le are cu firma chineză.

Joi, ambasadorul Chinei în Canada a avertizat privind „repercusiuni” dacă Ottawa va exclude Huawei din reţeaua sa 5G.

Recent, justiţia americană a deschis o anchetă penală cu privire la presupuse furturi de tehnologie de către Huawei.

Oficiali americani au avertizat în ultimele luni companiile naţionale ce lucrează cu Huawei, invocând temeri că producătorul chinez de echipamente ar putea accesa informaţii private dacă va obţine permisiunea de a instala servicii de telecomunicaţii. Huawei a respins acuzaţiile şi a cerut Statelor Unite să ofere dovezi pentru a-şi susţine afirmaţiile.

La începutul lunii ianuarie, un manager de vânzări pentru Huawei din Polonia a fost arestat sub acuzaţia de spionaj în folosul serviciilor secrete chineze. Huawei l-a concediat pe angajat.

Huawei se află de asemenea în centrul unei crize diplomatice majore, după arestarea la 1 decembrie, în Canada, la solicitarea justiţiei americane, a directoarei financiare a grupului, Meng Wanzhou, fiica lui Ren Zhengfei. Statele Unite, care cer extrădarea acesteia, o suspectează de complicitate la fraudă în vederea evitării sancţiunilor impuse Iranului.