În ultimele trei luni ale anului trecut, o perioadă crucială pentru că include sărbătorile de sfârşit de an, Apple a realizat un profit net record de 20,1 miliarde de dolari, depăşindu-şi precedentul profit trimestrial record de 18,4 miliarde de dolari stabilit în ultimul trimestru din 2015.

"Suntem încântaţi să anunţăm cel mai bun trimestru din istoria Apple, cu o creştere solidă care include cele mai mari venituri înregistrate vreodată de pe urma unui nou iPhone", a declarat directorul general de la Apple, Tim Cook.

Cu toate acestea, numărul de telefoane iPhone vândute în ultimele trei luni ale anului trecut, 77,3 milioane unităţi, a fost mai mic cu un milion comparativ cu perioada similară a lui 2016. O posibilă explicaţie ar putea fi aceea că modelul iPhone X a ajuns pe piaţă în luna noiembrie, în loc de luna septembrie, cum s-a întâmplat cu precedentele noi modele.

În schimb, preţul mediu al unui telefon Apple a fost de aproximativ 796 dolari, comparativ cu 695 dolari în urmă cu un an. Acest cost mai mare a permis grupului Apple să genereze venituri mai mari cu 13% până la 88,3 miliarde de dolari, în pofida scăderii numărului de telefoane iPhone vândute.

Luna trecută, Apple a anunţat că va plăti un impozit de 38 de miliarde de dolari pentru repatrierea profiturilor realizate în străinătate şi de asemenea a promis că va crea peste 20.000 de locuri de muncă şi va deschide un nou campus în SUA, în cadrul unui plan de investiţii de 30 de miliarde de dolari pe cinci ani. Producătorul telefoanelor iPhone nu a precizat însă cât va repatria din cele 252,3 miliarde de dolari pe care le are depozitate peste hotare, cele mai mari fonduri deţinute vreodată de o companie americană.

Apple redevine cel mai mare producător de smartphone-uri din lume

Gigantul american Apple a redevenit cel mai mare producător mondial de smartphone-uri în trimestrul patru din 2017, devansând grupul sud-coreean Samsung, însă cei doi producători se confruntă cu o presiune crescută din partea rivalilor chinezi, arată estimările publicate vineri de firma de cercetare de piaţă IDC, transmite Reuters.

Vânzările mondiale de telefoane mobile inteligente au scăzut cu 6,3% în ritm anual, până la 403,5 milioane de exemplare. În ultimele trei luni din 2017, Apple a livrat 77,3 milioane de smartphone-uri, un declin de 1,3% comparativ cu trimestrul patru din 2016, în timp ce cota sa de piaţă s-a situat la 19,2%, potrivit IDC. Vânzările Samsung au scăzut cu 4,4%, la 74,1 milioane de telefoane mobile inteligente, grupul sud-coreean controlând 18,4% din piaţă.

Pe locurile trei şi patru în topul celor mai mari producători mondiali de smartphone-uri se află două companii din China, Huawei şi Xiaomi, care în trimestrul patru din 2017 au livrat 41 şi, respectiv, 28,11 milioane de telefoane mobile inteligente.

În 2017, vânzările mondiale de smartphone-uri au scăzut cu 0,1%, la 1,47 miliarde, reprezentând primul declin anual, arată datele IDC. Liderii pieţei au fost Samsung (317,3 milioane de telefoane mobile inteligente, un avans de 1,9% faţă de 2016), Apple (215,8 milioane de smartphone-uri, o creştere anuală de 0,2%) şi Huawei (153,1 milioane de telefoane mobile inteligente, o expansiune de 9,9%).