"Lucrăm pentru a putea reporni toţi odată pe 15 iunie în Europa. Pentru turism, 15 iunie este într-un fel Ziua Z europeană", a subliniat ministrul în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Rai 1. "Germania aspiră să redeschidă (frontierele) pe 15 iunie (...), noi lucrăm la aceasta cu Austria şi cu alte ţări", a adăugat Luigi Di Maio, citat de Agerpres.

Declaraţiile sale vin în întâmpinarea unui apel franco-german pentru o redeschidere a frontierelor cât mai repede posibil, apel lansat marţi de preşedintele Adunării Naţionale franceze, Richard Ferrand, şi omologul său german, Wolfgang Schaeuble, preşedintele Bundestag.

Citește și: Companiile aeriene încep să reia cursele din și către România. De când se va putea zbura spre Europa și ce reguli trebuie să respecte pasagerii

La ora actuală, redeschiderea frontierelor în interiorul UE este programată să înceapă la mijlocul lui iunie, însă până acum anunţurile au fost făcute disparat de ţările europene, în pofida apelurilor Comisiei Europene la o mai mare coordonare a acţiunilor.

Pe frontul italian, Luigi Di Maio speră să relanseze sosirile de vizitatori străini prin oferirea de "indicaţii unitare turiştilor" în toate regiunile. În caz contrar, "turistul nu va şti cum să se deplaseze dintr-o regiune în alta", a spus el. "Trebuie să salvăm ceea ce putem salva din (această) vară, pentru a-i ajuta pe oamenii noştri de afaceri", a subliniat ministrul italian.

Teoretic, deplasările între regiunile Italiei se vor face fără restricţii începând cu 3 iunie, însă o decizie finală este aşteptată la sfârşitul săptămânii, pentru că executivul este îngrijorat de situaţia din Lombardia şi din Piemont, în nordul ţării, două regiuni ce totalizau luni două treimi dintre noile cazuri de contaminare.

Luni seara, numărul de noi cazuri de contaminare a crescut în Italia cu numai 0,1% la nivel naţional, cu 300 de noi infectări. De la începutul epidemiei, 32.877 dintre persoanele care au contractat coronavirusul au decedat (92 de decese luni), dintre care în jur de jumătate de decese s-au înregistrat în Lombardia. În prezent, în Italia sunt încă declarate pozitive la coronavirus 55.300 de persoane.

Și Spania solicită reguli comune în UE pentru redeschiderea frontierelor

Și Spania a cerut, marţi, celorlalte ţări din Uniunea Europeană să introducă reguli comune pentru deschiderea frontierelor şi restabilirea liberei circulaţii în spaţiul Schengen, în contextul ridicării treptate a restricţiilor naţionale impuse pentru încetinirea răspândirii noului coronavirus.

''Trebuie să lucrăm cu partenerii noştri europeni pentru a defini regulile comune care ne vor permite să reluăm libertatea de mişcare pe teritoriul european'', a declarat ministrul de externe spaniol Arancha Gonzalez pentru postul de radio Cadena Ser.

Deşi statele membre ale UE şi-au fixat date diferite pentru redeschiderea frontierelor, trebuie să existe principii şi norme comune în spaţiul Schengen pentru a deschide frontierele interne şi a stabili reguli pentru frontierele externe, a adăugat şefa diplomaţiei spaniole.

 În urmă cu o săptămână, miniştrii de externe din 11 state membre au anunţat că Europa doreşte să-şi deschidă frontierele interne pentru turism până la începerea verii. Şeful diplomaţiei germane Heiko Maas a avut o videoconferinţă cu omologii săi din Spania, Italia, Austria, Grecia, Croaţia, Portugalia, Malta, Slovenia, Cipru şi Bulgaria - destinaţii populare pentru germani - în legătură cu relaxarea restricţiilor introduse pentru a limita răspândirea COVID-19.

Restricţiile de călătorie au stopat în mare parte libertatea de circulaţie de care se bucură în mod normal cetăţenii Uniunii Europene. În prezent, deplasările transfrontaliere sunt reluate în etape de statele membre pe baza ratelor de transmitere a coronavirusului, într-o manieră coordonată.