Grecia

Grecia va primi turişti din România, Bulgaria şi statele UE cu un profil epidemiologic similar cu cel al Greciei, începând din 15 iunie, fără niciun fel de măsuri de carantină, informează un comunicat de presă al Ambasadei Greciei în România.
 
Potrivit sursei citate, restaurantele şi cafenele din Grecia au fost redeschise încă din 25 mai, cu păstrarea distanţei sociale prin rearanjarea locurilor. Începând din 1 iunie vor fi redeschise şi camping-urile şi hotelurile, urmate din 15 iunie de toate spaţiile de cazare a turiştilor.

De asemenea, până la finele lunii iunie, zborurile spre Grecia vor ateriza numai la aeroporturile din Atena şi Salonic. Începând din 1 iulie, zborurile din străinatate vor fi reluate pe toate aeroporturile din Grecia.

Ambasada subliniază că protocoalele sanitare se aplică pentru toate hotelurile din Grecia, care vor fi obligate să aibă un doctor la dispoziţie care va acţiona în funcţie de instrucţiunile primite de la organizaţiile de sănătate publică. De asemenea, personalul va avea echipamente de protecţie şi va fi supus scanării termice. Numai piscinele exterioare vor fi autorizate să opereze. De asemenea, vor fi urmate regulile de distanţare socială pe plajele din Grecia.

Conform datelor oficiale, peste 1,3 milioane de turişti din România au vizitat Grecia în ultimii ani. Românii pot ajunge în Grecia cu avionul sau cu automobilul, în doar câteva ore, tranzitând Bulgaria unde datele epidemiologice sunt de asemenea foarte pozitive.

Bulgaria

Bulgaria intenţionează să ridice de la 1 iunie obligativitatea ca turiştii din UE să treacă printr-o perioadă carantină de două săptămâni, dar nu şi pentru cei din ţările UE cele mai afectate de pandemia de coronavirus, a anunţat vineri Angel Kunchev, şeful Inspectoratului de Sănătate al ţării, potrivit Agerpres.

Potrivit restricţiilor curente, vizitatorii de peste hotare trebuie să se autoizoleze două săptămâni pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Carantina va rămâne obligatorie pentru vizitatorii din Suedia, Belgia, Irlanda, Portugalia, Spania, Italia şi Malta, a precizat oficialul bulgar, adăugând că reglementarea se aplică şi turiştilor din Marea Britanie.

Interdicţia privind intrarea vizitatorilor in afara UE rămâne în vigoare.

"Intenţionăm să ridicăm de la 1 iunie obligativitatea ca bulgarii care se întorc acasă, turiştii din UE, din Serbia şi Macedonia de Nord, să treacă printr-o perioadă carantină de două săptămâni. Vom menţine caratina pentru opt state din UE unde s-au înregistrat cele mai multe vazuri în ultimele două săptămâni", le-a spus jurnaliştilor Kunchev.

Dacă un turist străin are simptome de coronavirus în timp ce se află în Bulgaria, acesta va fi separat de ceilalţi turişti, dar hotelul nu va fi închis, a precizat recent ministrul Turismului, Nikolina Angelkova.

Spania

Spania va deschide gradual turismul în această vară, începând cu ţările europene, şi se va asigura că vizitatorii merg numai în zonele unde coronavirusul este sub control, a declarat pentru Reuters ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Arancha Gonzalez Laya.

Spania este a doua cea mai vizitată ţară din lume, după Franţa, iar turismul este crucial pentru economie, contribuind cu aproape 12% la Produsul Intern Brut. Dar acest sector a fost puternic afectat de pandemia de coronavirus (COVID-19) iar autorităţile vor să fie prudente când vor începe să primească vizitatori, la 1 iulie, a afirmat Gonzalez Laya.

"În acest an 2020, extrem de atipic, nu ne vom comporta ca de obicei. Este vorba de sănătate. Trebuie să ne asigurăm că nu vom importa cazuri deoarece încercăm să ţinem sub control cazurile pe care le avem în ţară. Este o gestionare foarte prudentă din partea noastră, pentru a ne asigura că situaţia este sub control", a explicat oficialul spaniol.

Alte aspecte urmează să fie decise ulterior, în privinţa criteriilor pe baza cărora persoanele vor putea călători, şi a locurilor care vor putea fi vizitate, discuţiile se axează în primul rând pe ţările europene, pentru stabilirea teritoriilor care pot fi considerate sigure, susţine Gonzalez Laya.

Oficialul a adăugat: "Trebuie să definim ce este sigur. E vorba de 50 de infecţii? E vorba de patru? Este foarte important ca această definire să fie realizată la nivel european, deoarece în cele din urmă va garanta că nu se va ajunge la discriminări". Este nevoie şi de reglementări comune privind testarea vizitatorilor.

Întrebat dacă cele mai afectate zone, cum ar fi Barcelona sau Madrid, ar putea fi deschise pentru vizitatorii străini după alte regiuni din Spania, ministrul spaniol al Afacerilor Externe a răspuns: "Asta este ceea ce a spus Comisia Europeană, să luăm în considerare posibilitatea de a face o deschidere graduală într-un mod asimetric".

Oficialul nu a dorit să precizeze când vor fi anunţate reglementările, dar a dat asigură că se va realiza curând, "astfel încât cetăţenii să se poată pregăti".

Conform datelor oficiale, numărul vizitatorilor internaţionali în Spania a atins în 2019 nivelul record de 83,7 milioane - al şaptelea an consecutiv de creştere a numărului de turişti.