La polul opus, in depozitele frigorifice sau in fabricile de gheata, angajatii s-au expus altui risc: socul termic, pentru ca ies din halele friguroase direct in soarele arzator.

Specialistii spun ca este mai usor pentru organism cand iesi la cald, decat atunci cand intri brusc intr-un mediu foarte rece. Medicii ne avertizeaza ca in acesta perioada de canicula organismul este greu incercat de alternantele bruste cald - rece - cald.

De altfel, toti cei care lucreaza la temperaturi extreme ar trebui sa-si faca periodic analizele sa vada daca le este afectata starea de sanatate. Cei mai expusi schimbarilor bruste de temperatura sunt cei care au boli cronice, pentru ca au mecanismul de termoreglare deficitar. Caldurile excesive cresc brusc valorile tensiunii arteriale si dau dureri de inima.

Trecerea de la frig la cald este suportata relativ bine de organism, spun doctorii. Daca ati iesit dintr-o incapere cu aer conditionat, recomandarea este sa nu stati totusi in soare 30 de minute. Altfel, o sa aveti probleme, adica senzatie de lesin si deshidratare, dar si tensiunea mare.

Daca trei zile la rand temperaturile depasesc 35 de grade Celsius, iar indicele de confort termic sare de 80 de unitati, angajatorii sunt obligati sa le dea oamenilor chiar si patru litri de lichide pe zi, sa reduca activitatea, sa asigure spatii cu aer conditionat, sa acorde pauze dese, iar in cazul celor care lucreaza afara in soare sa le amenajeze corturi la umbra.