Autorităţile din Amsterdam au în plan condiţii mai stricte pentru limitarea fluxului de turişti care invadează anual străzile oraşului, printre aceste măsuri numărându-se limitarea opţiunilor de cazare şi creşterea taxelor, în conformitate cu un nou plan al noii majorităţi, informează AFP, preluată de Agerpres.

Intensa activitate turistică îşi face simţită prezenţa prin creşterea numărului de incivilităţi şi deşeuri care suscită nemulţumirea locuitorilor.

Un plan ce vizează ''căutarea unui nou echilibru'' a fost stabilit de către noua coaliţie municipală, potrivit AFP, care a obţinut joi o copie a acestui document.

"Turismul face parte din cultura internaţională din Amsterdam, pe care noi trebuie să o preţuim în continuare", se menţionează în acest plan.

Însă, ''neplăcerile, afluenţa şi gunoiul exercită o presiune extremă în unele cartiere'', se subliniază în document.

Amsterdam este în primul rând un oraş menit ''pentru a fi locuit şi a se lucra în el'', subliniază documentul adăugând că turismul ocupă abia ''a doua poziţie''.

Începând din anul 2019, taxele pentru vizitatori vor fi majorate, iar autorităţile locale vor căuta noi modalităţi pentru limitarea numărului de camere disponibile pentru cazare.

Închirierea unor locuinţe pentru sejururi scurte ar putea fi interzisă în anumite zone, iar proiectul unui nou terminal pentru navele de croazieră de mari dimensiuni ar urma să fie revizuit.

Autorităţile locale au anunţat în luna ianuarie că vor limita la 30 de zile închirierea de locuinţe de către siteuri precum Airbnb R începând de anul viitor, precizează sursa citată.

Amstedamul nu este primul oraș care vrea să limiteze numărul de turiști care le invadează. Turiștii sunt o sursă importantă de bani la buget și fiecare țară ar vrea să atragă cât mai mulți, care să consume și să cheltuiescă bani. Însă, pentru unele destinații, turismul s-a transformat într-o corvoadă.

Rezidenții din mai multe orașe europene aflate în topul destinațiilor turistice sunt din ce în ce mai deranjați de hoardele de turiști, care fac zgomot, poluează mediul și contribuie la creșterea chiriilor.

Orașe precum Barcelona, Veneția, Dubrovnik și Praga s-au trezit invadate de turiști străini, datorită zborurilor ieftine cu avionul, a extinderii serviciilor de cazare ca Airbnb sau, în cazul particular al Croației, datorită filmării serialului Game of Thrones.

În general, turismul dă un impuls economiilor locale, însă rezidenții spun că orașele lor s-au transformat în parcuri Disney și ca nu se mai regăsesc la ei acasă.

Citiți aici ce soluții au găsit alte orașe europene, sufocate de turiști.