"Pentru compensarea pierderilor suferite de unii agenţi economici în contextul COVID 19 a fost adoptat memorandumul pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor suferite de companiile din domeniul HoReCa, industria ospitalităţii şi agenţiilor de turism, în cuantum de 20% din volumul cifrei de afaceri al veniturilor înregistrate în 2020 faţă de 2019. Cu alte cuvinte, pentru aceste companii care au suferit pierderi în anul 2020 faţă de 2019 Guvernul va institui o schemă de ajutor de stat pentru compensarea acestor pierderi în proporţie de 20%", a anunţat Ionel Dancă, joi, la Palatul Victoria.

Potrivit estimărilor Alianţei pentru Turism, aproximativ 100.000 de locuri de muncă din domeniul HoReCa, adică aproximativ jumătate din total, vor fi pierdute până la sfârşitul anului în contextul restricţiilor impuse de autorităţi acestui domeniu.

Într-o conferinţă de presă organizată luni pe tema situaţiei grave a sectorului HoReCa, purtătorul de cuvânt al Alianţei pentru Turism, organizaţie - umbrelă a patronatelor din HoReCa, a estimat că în domeniu s-au pierdut deja mai mult de jumătate din numărul locurilor de muncă existente înainte de impunerea restricţiilor.

"Ne-am pus şi noi această întrebare (a numărului locurilor de muncă pierdute în HoReCa de la debutul restricţiilor, n.r.), am cerut acum o săptămână la Guvern această statistică şi nu am primit-o. De asta mă abţin să vă dau cifre, ceea ce pot să spun însă este că din aşteptările noastre cifrele sunt considerabile. Plus că s-a terminat şi sezonul, erau multe hoteluri sezoniere care-şi prelungeau activitatea peste iarnă şi nu mai fac acest lucru acum. Deci mi-e teamă că din cei aproape 200.000 de oameni pe care îi avem angajaţi în mod direct şi alţii angajaţi în activităţi conexe, de evenimente şi altele, eu cred că în contextul măsurilor actuale şi a ajutorului actual, aşa cum industria a scăzut cu 65%, cel puţin aşa va scădea şi numărul de angajaţi", a declarat Dragoş Anastasiu.

Dragoş Anastasiu a mai spus că Guvernul s-a arătat deschis la propunerea patronatelor din HoReCa privind majorarea de la 50% la 80% a limitei de timp până la care angajatorii din domeniu pot reduce programul de lucru al salariaţilor pentru a se califica la schema de subvenţionare a salariilor angajaţilor prin programul de ”muncă flexibilă”.

Reprezentantul patronatelor din HoReCa a explicat că firmele din domeniu au redus activitatea cu 80-90%, astfel că au nevoie ca programul guvernamental de subvenţionare a salariilor angajaţilor din HoReCa să permită o reducere cu 80% a timpului lucrat de angajaţi.

"Cea mai bună variantă este munca flexibilă - kurzarbeit. România a venit şi a introdus acest lucru, alături de alte 20 de state europene, dar cu restricţii destul de importante, în sensul că flexibilizarea nu poate să meargă mai mult de 50%. Adică nu poţi să reduci programul cu mai mult de 4 ore pe zi, ca să zic aşa, sau la nivelul lunii cu mai mult de 50%. Noi am spus: haideţi să nu facem ca în Germania sau în Austria - 100%, dar haideţi să mergem până la 80%, pentru că în momentul de faţă hotelurile, restaurantele, funcţionează undeva între 10-20%, şi atunci îşi permit să ţină 10-20% programul angajaţilor. Această flexibilizare a muncii scurte ar putea să se facă urgent, pentru că aici discutăm inclusiv de fonduri europene, de programul SURE, care este exact pe kurzarbeit, şi unde noi accesăm în momentul de faţă destul de puţini bani. E adevărat că aceşti bani sunt împrumut, dar sunt împrumut în condiţii extraordinare şi dispunem acolo de aproximativ 5 miliarde de euro", a afirmat Dragoş Anastasiu.

Purtătorul de cuvânt al Alianţei pentru Turism a precizat că în urma deschiderii manifestate de conducerea Guvernului privind majorarea limitei de reducere a programului angajaţilor la 80% din timpul de lucru, patronatele din HoReCa urmează să discute cu ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale detaliile implementării măsurii.

Guvernul a reglementat în august printr-o ordonanţă de urgenţă aşa-numita "muncă flexibilă", prin care angajatorii companiilor afectate de restricţiile din pandemie pot reduce programul de lucru al salariaţilor cu maxim 50% din timpul de lucru contractat, iar angajaţii pot primi de la stat o indemnizaţie în valoare de 75% din diferenţa dintre salariul brut din contract şi salariul brut aferent orelor de muncă prestate în programul redus.