Potrivit unui studiu recent, care măsoară gradul de fericire, cele două femei care câștigă mai mult sunt mai satisfăcute de viața lor decât cea care câștigă 40.000 de dolari.

Și asta pentru amândouă au un venit anual peste 105.000 de dolari, care, potrivit studiului, este punctul de la care, în America, gradul de fericire nu se mai asociază cu mărimea veniturilor câștigate. Termenul tehnic pentru acest prag este “punct de satisfacție”, scrie Quartz.

Studiul se bazează pe gradul de satisfacție în viată și a fost realizat pe mai mult de un milion de persoane, în cadrul proiectului Gallup World Poll.

Respondenți din toată lumea au fost rugați să aprecieze nivelul lor de satisfacție în viată, pe o scară de la 0 la 10, unde 0 reprezintă “cel mai rău posibil” și 10, “cel mai bine posibil”.

Cercetătorii au analizat relația dintre această apreciere și nivelul veniturilor câștigate și au aflat că în fiecare regiune a lumii, ținând cont de vârsta, genul și statutul marital, oamenii cu venituri mai mari sunt mai fericiți. Dar au descoperit, totodată, și nivelul de la care oamenii nu mai asociază mărimea veniturilor pe care le câștigă cu fericirea.

Acest “punct de satisfacție” variază de la o regiune la alta, cu valorile cele mai ridicate în Australia și Noua Zeelandă și cele mai scăzute, în America Latină și Caraibe. Cercetătorii au descoperit chiar că sunt și unele locuri în care chiar dacă veniturile depășesc cu mult punctul de satisfactie, nivelul de fericire este mai scăzut.

O discrepanță semnificativă se înregistrează în Europa. Dacă în vestul continentului și în Scandinavia, punctul de satisfacție este 100.000 de dolari, în estul continentului și în Balcani, oamenii nu au nevoie decât de 45.000 de dolari pentru a fi fericiți.

Studiul mai arată că femeile au nevoie de mai mulți bani decât bărbații pentru a fi fericite, respectiv 100.000 de dolari, comparativ cu 90.000 de dolari, în cazul bărbaților.

Graficul de mai jos arată care este punctul de satisfacție în diferite regiuni ale lumii. Veniturile sunt în dolari americani, la valoarea din 2016.