Christopher Pissarides, profesorul englez care a primit anul trecut Premiul Nobel pentru Economie, a spus la Bruxelles ca solutia pentru crearea de noi locuri de munca dupa revenirea din criza o reprezinta flexibilizarea pietei muncii prin folosirea contractelor temporare de munca, aceasta fiind singura modalitate prin care tinerii vor avea acces la piata muncii.

In Spania, unde rata somajului in randul tinerilor a ajuns la maxime istorice, de 43%, aproape ca nu s-au folosit deloc contracte temporare de munca, pe cand in Germania, unde exista in prezent deficit de forta de munca si cel mai scazut nivel al ratei somajului din ultimii 18 ani, a avut cea mai rapida revenire pentru ca a permis flexibilizarea pietei muncii prin contracte temporare si prin reducerea salariilor si a timpului de lucru. In Romania, aproape unu din cinci someri inregistrati in toamna anului trecut aveau sub 29 de ani, cand 160.000 tineri nu reuseau sa-si gaseasca un loc de munca.

"Vechile joburi au o protectie prea mare, pe cand noile joburi sunt prea putin securizate. Una dintre politicile care ar putea sa conduca la o flexibilizare a pietei muncii este folosirea contractelor temporare de munca cu o durata de 3-4 ani pentru tinerii care nu au in prezent acces la piata muncii si care sa beneficieze, treptat, de avantajele pe care le au angajatii permanenti", a spus profesorul Pissarides, care preda la London School of Economics.
 

Citeste mai departe in Ziarul Financiar.