Rata somajului din zona euro stagneaza de cinci luni aproape de maximul istoric de 12%, situatia de depresiune economica persistand in cea mai mare parte a continentului, cea mai vizibila exceptie fiind Germania.
 
In Germania, cea mai mare economie europeana, numarul somerilor a continaut sa scada in martie, in timp ce somajul din Italia, a treia mare economie din zona euro, a atins in feburarie nivelul record de 13%.
 
In Spania si Grecia, somajul se mentine la cote alarmante de peste 25%, fata de 4,8% in Austria, 5,1% in Germania sau 7,3% in Olanda.
 
Divergentele subliniaza situatia dificila in care se gaseste Banca Centrala Europeana (BCE), care trebuie sa ajusteze politica monetara pentru cele 18 state din zona euro cu situatii economice foarte diferite, intr-o perioada prelungita de presiune economica, cu riscuri de deflatie.
 
Inflatia din zona euro a scazut in martie la 0,5%, cu mult sub tinta de aproape 2% asumata de BCE. Eurostat estimeaza ca numarul somerilor din UE este de aproape 26 de milioane, ratra somajului la nivelul celor 28 de state fiind de 10,6% in februarie, in scadere usoara de la 10,7% in ianuarie.
 
Un raport separat publicat marti arata ca activitatea din industria prelucratoare din zona euro s-a mentinut in luna martie la cel mai ridicat nivel din 2011, iar datele prezentate saptamana trecuta au indicat imbunatatirea increderii consumatorilor si a companiilor in economie.
 
Companiile din sectorul auto, de la Renault, la BMW, se pozitioneaza pentru o revenire a pietei dupa 6 ani de declin care au adus vanzarile de automobile din UE la minimul ultimilor 20 de ani.
 
Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat saptamana trecuta ca impactul relaxarii politicii monetare asupra economiei va fi tot mai vizibil odata cu disparitia efectelor reziduale ale crizei financiare. Totodata, oficialul a reiterat ca BCE este pregatita sa actioneze in cazul deteriorarii situatiei. BCE estimeaza pentru acest an o crestere economica de 1,2% in zona euro, dupa contractia de 0,5% din 2013.