Conditiile din bucataria unei pizzerii nu sunt dintre cele mai usoare. Caldura este foarte mare, din cauza cuptoarelor incinse, si angajatii nu au mai deloc timp pentru odihna. In ciuda faptului ca rata somajului din Italia ajunge la 12%, italienii au renuntat la meseriile traditionale, precum cea de pizzer, locul lor fiind luat de imigranti aflati in cautarea unui venit pentru a supravietui. Acestia sunt mai dispusi sa indure conditiile grele de munca.

Gamal, din Egipt, de exemplu, este unul dintre imigrantii care lucreaza in bucatariile restaurantelor italiene. Barbatul se afla in Italia de aproape 12 ani si a fost recent angajat de catre o pizzerie aflata la malul marii, pentru a prepara aluatul. “Este o zona unde sunt disponibile multe locuri de munca”, explica Gamal alegerea facuta, intr-un interviu acordat CNN.

In aceasta parte a tarii, e mai probabil sa gasesti la bucatarie angajati din Bangladesh, Bosnia sau Egipt, decat localnici. Iar clientii sunt multumiti de rezultatul final. “Este buna. Blatul este subtire si mie, ca si altora de aici, ne place. Este gustoasa”, spune unul dintre clienti despre pizza care tocmai i-a fost adusa la masa.

Pe de alta parte, originile retetei nu sunt chiar atat de italinesti, precum se crede. Potrivit anumitor istorici, pizza vine, de fapt, din Egipt, asa ca pregatirea sa de catre un egiptean nu ar trebui sa fie deloc ceva iesit din comun. “Nu e nimic ciudat in legatura cu asta. Sunt aici ca sa muncesc. Daca e treaba de facut, o fac”, spune Gamal.