"Piata locurilor de munca s-a deblocat cat de cat, dar acum ne confruntam cu un proces de selectare mai lung a candidatilor. Ni se spune din partea companiilor ca analizeaza CV-urile pentru ca doresc sa angajeze pentru un post, dar nu se stie cand. Sunt preferati candidatii care nu cer prea mult si nu se mai primesc cei de peste 45 ani, desi acestia in mod normal ar putea sa mai lucreze inca 20 ani", a declarat, joi, Raluca Parvu, senior consultant al firmei de repozitionare profesionala BPI Group.

Ea a explicat ca pentru pozitiile de mangement cei interesati sa ocupe postul respectiv accepta cu usurinta un salariu mai mic decat cel solicitat, in unele cazuri si cu pana la 30%. Totodata, acestia sunt mai reticenti atunci cand vine vorba de schimbarea locului de munca si in ceea ce priveste relocarea in alt oras.
Pentru posturile de executie, numai 30% din totalul candidatilor cauta in mod activ un loc de munca, ca o solutie imediata, dar o mare parte dintre acestia refuza cursurile de recalificare profesionala, desi sunt gratuite.
"Multi candidati pentru partea de executie refuza posturile propuse, ca de exemplu camerista, baby-sitter, pentru ca le este teama sa isi schimbe meseria si nu si-au cultivat ideea de reconversie", este de parere Parvu.

Ea a adaugat ca autoritatile nu au aplicat masuri pentru stimularea reconversiei, ci doar au extins perioada de acordare a indemnizatiei.

"In 2009, somajul a fost un subiect ascuns sub perna de autoritati si ni se spunea ca nivelul somajului este printre cele mai mici la nivel european, dar nu se spune nimic despre faptul ca a crescut alarmant in ultimii doi ani. (...) Practic, au fost incurajati somerii sa stea linistiti acasa pana trece aceste perioada", a apreciat Parvu.

Cititi mai multe stiri despre piata muncii pe www.mediafax.ro