Până în prezent, piața muncii din România a absorbit peste 3.000 de muncitori vietnamenzi, dintre care mai bine de 1.500 au obținut avizele în prima jumătate a acestui an. Toți sunt mulțumiți de condițiile de lucru și de salariile din România, de aceea credem că semnarea acestui memorandum va susține și mai mult ‘importul’de muncitori din Vietnam. Anul viitor, sperăm să acoperim cât mai mult nevoia de muncitori din domeniul construcțiilor, producției sau turismului, unde la ora actuală deficitul este de câteva sute de mii de angajați”, a declarat Victor Dragomirescu, directorul general al Grupului Romanian Software, din care face parte și compania de leasing de personal Colorful.hr Leasing.

Venitul mediu în Vietnam este de circa 150 de dolari pe lună (127 euro), acesta variind în funcție de domeniul de activitate. În România, companiile care angajează cetățeni străini trebuie să le ofere cel puțin salariul minim pe economie, care în prezent este 1.900 lei (404 euro) și care urmează să crească, de la 1 ianuarie 2019, la 2.080 lei (442 euro), pentru studii medii şi, respectiv, la 2.350 lei (500 euro), pentru studii superioare.

Citește și: Se schimbă regimul străinilor. În ce condiții vor putea locui și lucra cetățenii altor țări în România

România are în prezent, potrivit estimărilor oficiale, un deficit total de circa un milion de angajați, în timp ce Republica Vietnam are o populație de 94 de milioane de locuitori, dintre care aproximativ 60 de milioane sunt persoane apte de muncă.

”Leasingul de personal este una dintre direcțiile strategice pe care ne vom concentra activitatea în 2019, întrucât ne-am propus să ajutăm companiile din România să își acopere cât mai eficient deficitul de personal. Ne ocupăm atât de recrutare, cât și de leasing de personal prin forță de muncă locală și prin ‘importul’ de personal din Vietnam, precum și din alte țări din Asia”, a adăugat Victor Dragomirescu.

Romanian Software a fost invitată în urmă cu două săptămâni de Ambasada Vietnamului la București pentru a lua parte la semnarea memorandumului de colaborare dintre cele două țări, fiind considerată una dintre principalele companii de pe piața internă de leasing de personal, domeniu în care activează prin intermediul diviziei sale Colorful.hr Leasing. Leasingul de personal presupune recrutarea de personal calificat, de a căror salarizare și administrare se ocupă firma de leasing, angajații respectivi fiind pe statele de plată ale acesteia.

Guvernul a aprobat în luna august suplimentarea contingentului cu 8.000 de persoane, pe tipuri de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România (4.000 permanenți și 4.000 detașați), potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii. Hotărârea de suplimentare a fost luată după ce autoritățile au observat în acest an o creștere cu peste 50% a numărului de avize de muncă eliberate. Inițial, contingentul de muncitori străini stabilit pentru 2018 era de 7.000.

Romanian Software este furnizor de soluții software de ultima generație în domeniul resurselor umane și unul dintre liderii pieței românești de soluții de acest fel. Compania are la ora actuală prin intermediul platformei sale colorful.hr aproximativ 600 clienți și circa 140 angajați și colaboratori, administrând datele a peste 120.000 de salariați din România. Printre clienții săi se numără firme și instituții de renume precum: Amrest (Starbucks), Bergenbier, Altex, Universitatea București, Nuclearelectrica sau Alro Slatina.

Colorful.hr Leasing este divizia de leasing de personal a Grupului Romanian Software. Colorful.hr Leasing oferă servicii de recrutare si leasing de personal companiilor din orice industrie din România, asigurându-le acces la personal înalt calificat, pe o perioadă determinată sau nedeterminată de timp. Compania se concentrează pe recrutarea și leasingul de personal atât din România, cât și pe ”importul” de angajați din Asia.