“Vom trece de pe măsura șomajului tehnic la o măsură activă, adică pentru orice persoană care este reangajată, care revine în activitate în companiile pentru care se ridică restricțiile, vom participa la susținerea plății salariului, cu un procent între 35% și 41,5% - 41,5 % reprezintă din salariul brut, impozitul și contribuțiile. De asemenea, vom genera măsuri active, nu numai pentru persoanele care au beneficiat de șomaj tehnic, ci şi pentru persoanele care astăzi nu au loc muncă și vom sprijini companiile să angajeze oameni care astăzi nu au locuri de muncă, de asemenea cu măsuri active, măsuri active care vor varia şi în funcție de... de exemplu, persoanele de peste 50 de ani sunt mai greu angajate, din cauza vârstei, din cauză că foarte mulți angajatori preferă persoane mai tinere, mai în putere și, din cauza asta, vom folosi o măsură activă. Chiar vom mări alocarea pentru măsura activă, pentru angajarea persoanelor de peste 50 de ani”, a anunțat Ludovic Orban.

Premierul a reamintit că Guvernul a luat decizia de a susţine angajaţii, dar şi companiile, prin plata şomajului tehnic.

"Pentru prima perioadă de plată a şomajului tehnic am avut în plată peste 570.000 de angajaţi. De asemenea, am instituit o formă de sprijin care nu prea a fost utilizată, o formă de acordare a unei indemnizaţii de 75% din salariul mediu către profesioniştii, în sensul Codului Civil, care funcţionează prin persoane fizice autorizate, prin întreprinderi individuale, de asemenea către cluburile sportive care, practic, nu au mai putut să funcţioneze şi pentru această măsură am avut în plată pentru prima perioadă aproape 60.000 de beneficiari", a spus Orban.

De asemenea, premierul a mai anunțat și o măsură de readaptare la piața muncii, printr-un amplu program de calificare și recalificare, care va fi sprijinit parțial din fonduri de la buget, parțial din fonduri europene.

Mai degrabă, vom încerca să luăm ca partener compania care vrea să angajeze, compania care vine pe piață, compania care vrea să se dezvolte și are nevoie de angajați, și compania să fie cea care decide furnizorul de training, care să poate să țină o perioadă de timp viitorii angajați să își facă ucenicia la locul de muncă, și, evident, vom pune condiții pentru a angaja aceste persoane care au parcurs procesul de training de către compania prin care se derulează procesul de training, într-un procent de minim 50% pe o perioadă de timp de doi ani de zile, pentru că sunt necesare astfel de condiții pe toate programele POSDRU, POCU nu au existat sisteme de evaluare ex-post, condiții care să fie puse ulterior tuturor sesiunilor de training care au fost organizate. Ori, aici îţi trebuie un mecanism, să știi exact care sunt meseriile căutate. Păi, cine știe mai bine decât companiile ce meserii sunt căutate pe piața muncii? Cine știe cel mai bine cine poate fi cel mai potrivit furnizor de training decât compania care are nevoie de angajați şi care probabil a mai apelat de-a lungul timpului la serviciile unor astfel de furnizori de training, de calificare, de recalificare. În plus, sistemul de evaluare ex-post, care este, de asemenea, extrem de important pentru ca resursele să fie folosite cu eficiență”, a explicat Orban.

Sâmbătă, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că Guvernul este aproape de a lua o decizie finală în privinţa şomajului tehnic, prefigurându-se prelungirea acestuia pentru acele sectoare ale economiei în care vor rămâne restricţii după data de 15 mai.

Pe de altă parte, Ministerul Muncii lucrează şi la un set de măsuri de ajutorare a firmelor care au rezistat crizei şi vor să îşi dezvolte activitatea. În cazul în care o companie afectată de criză nu îşi poate relua activitatea din 15 mai, statul va acoperi o parte din costul salarial.

„Suntem aproape de a lua o decizie finală, cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare, pentru a fi pregătiţi la momentul 15 mai. Ţin foarte mult să se prezinte asupra duratei, asupra domeniilor afectate de această măsură partenerii sociali. Dar da, se prefigurează măsura prelungirii şomajului tehnic pentru acele sectoare de activitate care sunt în continuare restricţionate prin deciziile autorităţilor, în paralel lucrând şi la o serie de măsuri de susţinere activă a sectoarelor care îşi vor relua activitatea”, a declarat Violeta Alexandru la Digi24.

Violeta Alexandru a declarat că şi cei care au reuşit să îşi menţină activitatea în parametri acceptabili, care au făcut eforturi şi nu au cerut şomaj tehnic şi nu au întrerupt activitatea, ar putea beneficia de unele măsuri, „astfel încât şi activitatea lor să poată fi apreciată şi văzută de guvern”.