De asemenea, "repornirea economiei trebuie să fie acum, pe lângă măsurile de combatere a răspândirii virusului, prioritatea nr. 1 a Guvernului", subliniază AHK România.

Potrivit unui comunicat al organizației, un chestionar referitor la efectele pandemiei COVID-19 asupra mediului de afaceri, realizat de AHK România în perioada 22 - 24 aprilie 2020, arată clar că vocile din cadrul comunităţii de business româno-germane care solicită o relaxare a restricţiilor pentru economie s-au înmulţit.

"Economia românească este cu spatele la zid şi are nevoie de aer, pentru a putea respira - are nevoie cel puţin de o perspectivă clară, pentru a redobândi încredere şi speranţă şi pentru a putea începe pregătirile pentru repornirea activităţii. Atmosfera este apăsătoare", a afirmat Sebastian Metz, director general AHK România.

Comunitatea de business germană atrage atenţia asupra faptului că presiunea asupra companiilor este imensă şi lasă urme adânci. Majoritatea respondenţilor se aşteaptă la scăderi ale cifrei de afaceri cu până la 30%, iar 19% chiar la o scădere de peste 40%. Activităţile companiilor au fost reduse cu până la 40% în multe cazuri, iar 13% au redus activităţile cu 80-100%. Industria prelucrătoare şi-a redus considerabil capacităţile de producţie: 31% din întreprinderi au închis complet producţia, 52% parţial.

Cercetarea realizată de AHK mai indică faptul că majoritatea companiilor cunosc măsurile de susţinere economică ale Guvernului, dar mulţi le consideră insuficiente şi greu de pus în aplicare (40%).

"Această discrepanţă între măsurile puse la dispoziţie şi folosirea efectivă a acestora de către companii aduce cu sine dorinţa comunităţii de business ca Guvernul să iniţieze şi alte pachete de măsuri şi să găsească o cale de utilizare mai eficientă a acestora din punct de vedere administrativ. Cele mai relevante măsuri sunt acordarea indemnizaţiei de 75% a şomajului tehnic şi prelungirea termenelor de plată", se mai spune în comunicat.

Ce este programul de lucru “Kurzarbeit”, idee preluată și de CE

Nu este prima data când Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) a propus autorităţilor şi companiilor măsuri de evitare a concedierilor angajaţilor, o soluţie fiind "munca redusă".

"O soluţie de depăşire a actualei crize poate fi considerat modelul pe care îl aplică şi economia Germaniei: 'Kurzarbeit', adică 'munca redusă', pentru a evita concedierile. Angajaţii lucrează pe o anumită perioadă de timp mai puţin sau chiar deloc. Angajatorul, împreună cu angajatul, decide procentul cu care scade timpul de lucru, iar angajatul primeşte proporţional salariul care ar trebui scutit de taxe şi statul preia parţial diferenţa până la salariul întreg. Este vorba de un parteneriat între angajat, angajator şi stat", preciza Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, în martie.

Potrivit acestui program de muncă redusă, sau "Kurzarbeit", introdus pentru prima dată în perioada crizei financiare din 2008, companiile pot solicita ajutoare de la stat pentru a acoperi costurile care apar din păstrarea angajaţilor care lucrează un program mai scurt.

În aprilie, Comisia Europeană a propus o nouă schemă de program de lucru redus la nivelul UE, schemă care va fi sprijinită de stat, pentru a ajuta oamenii să îşi păstreze locurile de muncă într-un moment în care pandemia de coronavirus afectează economiile din blocul comunitar.

Schema este în mod clar copiată după programul “Kurzarbeit” care funcţionează în Germania şi în conformitate cu are Guvernul de la Berlin plăteşte o parte din salariul unui angajat astfel încât companiile să nu elimine locuri de muncă în perioadele în care economia încetineşte.

AHK România (Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană) este reprezentanţa oficială a economiei germane şi totodată cea mai mare Cameră de comerţ bilaterală din România şi numără peste 600 de firme-membre. Prin serviciile pe care le oferă şi prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine activ companiile germane la intrarea lor pe piaţa românească şi este totodată partener al firmelor româneşti interesate de piaţa germană. În România AHK se implică activ în implementarea sistemului dual de învăţământ după model german şi a înfiinţat platforma GreenTech econet romania, cât şi o Curte Permanentă de Arbitraj.

Potrivit celor mai recente date centralizate de Inspecția Muncii, numărul contractele de muncă suspendate de la instituirea stării de urgenţă a ajuns joi la 725.200, în scădere cu 301.917 contracte (29,4%) faţă de cele 1.027.117 raportate cu o zi în urmă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), din cele 725.200 de contracte suspendate anunţate joi, 181.524 erau din industria prelucrătoare, 141.248 proveneau din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 100.573 de contracte suspendate erau din domeniul hoteluri şi restaurante.