Guvernul instalat dupa era Berlusconi a decis sa introduca asa numitul impozit "pe valoarea imobilelor din strainatate". Romanii rezidenti in peninsula, care au o casa in tara, vor trebui sa plateasca pentru ea si in Italia. Taxa este de 0,76% din pretul de cumparare a proprietatii, din care se va scadea impozitul platit Fiscului roman.

"Pana acum pentru prima locuinta achizitionata nu se platea impozit. Sunt romani care si-au cumparat case aici, asa ca au acum o cheltuiala in plus", povesteste Marian Mocanu.

Nici romanii din Spania nu vor avea un an usor, spun organizatiile care le apara interesele. Masurile de austeritate au taiat deja din majoritatea ajutoarelor. In plus, tara se confrunta cu cel mai mare somaj din zona euro - unul din cinci adulti si-a pierdut slujba.

Nici romanii din alte state nu vor avea un 2012 usor. Belgia, a carei economie isi revine cu greu, nu produce suficiente locuri de munca, iar din cauza polonezilor ai nostri isi gasesc mai greu o slujba.

Specialistii in resurse umane au cateva sfaturi pentru somerii romani. "Sa prezinte un CV scurt, dar cuprinzator si neaparat sa mentioneze experienta. Cei care cunosc engleza, franceza si germana au un atu in plus", spune Sonia Dan, reprezentant al unui portal de recrutare.

In prezent, 350.000 de romani muncesc oficial in Italia si tot atatia in Spania. In Belgia sunt inregistrati peste 30.000 de romani.