Piata a evoluat incert in prima ora de tranzactionare, dupa care s-a stabilizat pe verde, iar interesul investitorilor a fost axat doar pe cateva actiuni. La inchiderea pietei principale, indicele general al Bursei, BET-C, a fost pe plus cu 0,41%.
Transferuri de peste 100.000 de lei au inregistrat titluri emise de 10 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea actiunilor internationale.

"Cred ca perioada de vacanta a investitorilor se prelungeste. Doar aceasta poate fi explicatia pentru rulajele reduse, in conditiile in care pana acum am asistat doar la stiri pozitive, chiar daca pietele externe dau semne de oboseala", a declarat pentru Mediafax directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 26,2 milioane lei (5,9 milioane euro), suma de peste doua ori mai mare decat rulajul de miercuri, de numai 10,9 milioane lei (2,4 milioane euro). Mai mult de doua treimi din lichiditatea pietei au reprezentat operatiuni cu titlurile Fondului Proprietatea (15,5 milioane lei, din care doua deal-uri de 5,5 milioane lei) si cu actiunile Bursei de Valori Bucuresti (2 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au revenit peste pragul psihologic de 0,7 lei si au incheiat ziua in crestere cu 0,29%, fiind cotate la 0,7 lei. "Pretul actiunilor FP oscileaza de cateva zile in jurul valorii de 0,7 lei/titlu, pret sustinut de programul de rascumparare initiat de companie. Fondul Proprietatea a rascumparat deja aproape un sfert din cantitatea pe care si-a propus-o si, probabil, prin continuarea programului, pretul se va mentine la valorile inregistrate in aceste zile", a afirmat brokerul.

Actiunile BVB au continuat evolutia de miercuri si au urcat cu 2,21%, la 24,02 lei, pe rulaje in crestere. Acesta este cel mai mare pret de inchidere al titlurilor BVB din 10 septembrie 2012, cand cotatia de la finalul sedintei a fost de 24,14 lei.
Cotatia maxima atinsa joi de actiunile BVB a fost de 24,6 lei, respectiv cu 4,68% peste inchiderea de miercuri.

In ultimele doua sedinte aceste titluri au avansat cu 6,1%, in urma avizului acordat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ca fostul sef al bursei de la Varsovia Ludwik Sobolewski sa preia functia de director general al BVB.

"Dupa avizarea directorului general, pretul actiunii BVB a urcat vertiginos, investitorii avand incredere maxima in CV-ul acestuia si in posibilitatile lui de a-si realiza programul impus de catre Consiliul de Administratie. Probabil ca ascensiunea pretului nu se va opri aici, mai ales daca noul director general va veni cu declaratii optimiste", a mai spus Murgoci.

Tranzactiile realizate cu actiunile BVB au insumat 2 milioane lei, iar volumul de titluri transferate reprezinta 1,12% din capitalul social al Bursei.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a fost cu 0,82% peste nivelul de miercuri, insa indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a scazut cu 0,26%.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,85%. Actiunile SIF-urilor au crescut cu 0,4% - 2,48%, iar titlurile Fondului Proprietatea au urcat cu 0,29%.

Indicele BET-XT s-a plasat cu 0,85% peste sedinta precedenta, iar indicele BET-BK a crescut cu 0,84%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai inregistrat titlurile SIF Transilvania (1,9 milioane lei), Transgaz (1,8 milioane lei), Banca Transilvania (1,2 milioane lei) si OVM Petrom (1,3 milioane lei, din care un deal de 362.000 de lei).

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 3,1 milioane lei, fata de 187.000 de lei in sedinta precedenta. Peste trei sferturi din rulajul de joi a fost asigurat de un deal cu 5% din titlurile firmei Perla Covasnei (1,2 milioane lei) si tranzactii cu 13,51% din actiunile Amplo Ploiesti (1,1 milioane lei).

Actiunile Perla Covasnei, firma de imbuteliere a apelor minerale, controlata de familia Moraru, au fost transferate la pretul de 2,1 lei, de peste doua ori mai mare fata de cea mai recenta cotatie din piata principala, inregistrata marti.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, pietele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,6%. Bursele au revenit pe verde la deschiderea sedintei, dupa trei zile consecutive de scadere, recuperarea venind dupa ce Rezerva Federala a SUA a publicat minuta sedintei de politica monetara din iulie, care arata ca oficialii bancii sunt multumiti de planul presedintelui institutiei, Ben Bernanke, de a incepe in acest an sa reduca programul de relaxare cantitativa daca situatia economica din SUA va continua sa se imbunatateasca conform prognozelor.