Ministrii de Externe ai celor 28 de state membre UE au fixat pentru 21 ianuarie data primei conferinte interguvernamentale UE-Serbia, a declarat comisarul UE pentru Extindere, Stefan Füle.

Serbia spera sa fie admisa in Uniunea Europeana in anul 2020, urmand calea parcursa de Croatia, care a devenit membra a Uniunii Europene la 1 iulie 2013.

"Este vorba de un eveniment istoric pentru Serbia, o zi asteptata de mai multe generatii de sarbi si de mai multe guverne", a declarat premierul sarb, Ivita Dacici, pentru postul public de televiziune RTS.

Mai multe state UE, printre care Germania, au insistat pe necesitatea conditionarii procesului de aderare de normalizarea relatiilor cu Kosovo. Comisia Europeana a subliniat recent ca aceasta normalizare a dus la inregistrarea unor "progrese enorme".

In schimb, perspectivele sunt mai incerte pentru Albania, care doreste obtinerea statutului de candidat la integrarea europeana. Ministrii de Externe din UE "au recunoscut progresele semnificative" inregistrate de Tirana, convenind sa se pronunte in iunie 2014 asupra acordarii statutului de candidat, a precizat Füle.

Din iunie 2010, cetatenii romani pot calatori in Republica Serbia, pe baza cartii de identitate valabile, pentru o perioada de sedere de cel mult 30 de zile, potrivit informatiilor publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Cetatenii romani minori care nu detin inca o carte de identitate pot intra in Serbia doar in baza unui pasaport valabil. In schimb, romanii care calatoresc cu un pasaport valabil, pot ramane pe teritoriul Serbiei pana la 90 de zile intr-un interval de 6 luni, fara viza.