China inregistreaza una dintre cele mai ample si mai rapide migratii de avere din timpurile noastre - sute de miliarde de dolari si valuri de milionari care parasesc tara pentru destinatii din strainatate, potrivit CNBC.

Potrivit WealthInsight, bogatii din China au active ascunse in strainatate de 658 de miliarde de dolari, transmite Mediafax.

Boston Consulting Group estimeaza activele la 450 de miliarde de dolari, dar afirma ca valoarea investitiilor offshore se va dubla in trei ani. 

Un alt studiu, realizat de Bain Consulting, a ajuns la concluzia ca jumatate dintre chinezii cu averi de peste 16 milioane de dolari detin active in afara tarii. 

Nu doar banii parasesc insa China. Bogatii isi urmeaza tot mai des sumele in afara statului. 

Peste jumatate din milionarii din China iau in calcul posibilitatea emigrarii sau au initiat deja demersuri pentru a se muta in alta tara, arata un studiu realizat de revista Hurun si Banca Chinei. 

Bogatii se muta pentru a-si proteja averea, sanatatea si familia, afirma experti citati de CNBC.

Intensificarea campaniei impotriva coruptiei si averilor dobandite ilicit ii determina pe multi dintre acestia, cu relatii politice, sa paraseasca China pentru destinatii din strainatate.  De asemenea, unii cauta un mediu mai bun pentru copii, cu scoli mai performante si aer mai curat. 

"Fie ca este perceptia instabilitatii politice, lipsa oportunitatilor pentru educatie sau poluarea mediului urban, cand pui toate acestea la un loc (...) si amesteci cu avutia din China, are sens sa existe persoane care analizeaza alte oportunitati", a declarat Peter Joseph, de la Asociatia pentru Investitii in SUA, organizatie care promoveaza programele de vize pentru investitori derulate de SUA. 

Iesirile de capital si migratia milionarilor sunt consecinte normale ale cresterii averii, afirma unii specialisti.

Bogatii din China au in afara tarii circa 13% din avere, sub media globala de 20-30%, a declarat Oliver Williams, analist la WealthInsight. 

Mare parte din avutia din China este transferata ilegal sau prin intermediul economiei gri.

China mentine controlul asupra contului de capital, iar cetatenii nu pot scoate din tara mai mult de 50.000 de dolari. 

Achizitiile chinezilor in strainatate sugereaza ca sumele reale ar putea fi mult mai mari decat cele raportate. Cei cu multi bani au cumparat intr-o perioada de 12 luni incheiata in martie proprietati imobiliare de peste 8 miliarde de dolari in SUA, potrivit Asociatiei Nationale a Dezvoltatorilor Imobiliari. 

Una dintre cele mai bogate femei din China, Zhang Xin, implicata in afaceri imobiliare, ar fi cumparat recent o casa in Manhattan pentru 26 milioane de dolari.  Bogatii Chinei cheltuiesc si pentru obiecte de colectie si arta. Miliardarul Wang Jianlin a cumparat in octombrie un tablou Picasso pentru 28 de milioane de dolari in cadrul unei licitatii organizate de Christie's.

De asemenea, sunt interesati si de vinuri si diamante. Dealerii afirma ca peste jumatate din diamantele de colectie sunt cumparate de investitori din China.